Hlavní obsah

Jaguar chce snížit náklady. Nová SUV budou sdílet techniku s BMW

Novinky, fra

Už dnes spolupracuje koncern Jaguar Land Rover s mnichovskou značkou BMW na vývoji elektromobilů. Tahle spolupráce se má podle britského časopisu Autocar rozrůst na přebírání podvozku a motorů pro malá SUV značky Jaguar.

Foto: Jaguar

Starší skica crossoveru Jaguar I-Pace (Ilustrační foto)

Článek

Značky Jaguar Land Rover a BMW začaly spolupracovat na vývoji elektrických pohonných systémů. Před nedávnem se ale svět dozvěděl, že BMW bude Britům dodávat také motory. Důvod je jednoduchý - Jaguar ušetří na vývoji a BMW si výrazně zvětší odbyt. Tato jednoduchá početní úloha, kde na jedné straně jsou náklady na vývoj a výrobu a na druhé případný zisk, pravdivosti těchto informací dost nahrává.

Nyní se dozvídáme, že automobilky budou spolupracovat ještě hlouběji - na malých crossoverech. Podle Autocaru plánuje značka Jaguar Land Rover dva takové a mohlo by to být právě na platformě FAAR, kterou vyvinulo BMW pro své předokolky.

Jaguar Land Rover nemá žádný základ pro malé SUV, které by mohl použít, a chce kompaktní tvar nabrat tak, že umístí vepředu motor napříč a bude pohánět pouze přední kola. Tak, jak to už před lety udělal například model BMW 2 Active Tourer nebo X1.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Elektrický Jaguar I-Pace je dnes nejmenším crossoverem značky.

Tak by mohlo vzniknout „levné“ SUV značky Jaguar, od něhož by se v souladu s dnešní oblibou crossoverů očekávala ziskovost. A takto by to mohlo pokračovat dál - Land Rover by po několikaleté absenci mohl oživit jméno Freelander a mít tak nový základ nabídky. Spekuluje se i o tom, že by na platformy BMW v budoucnosti přešly i Discovery a Evoque.

Zajímavou myšlenku vyslal do světa také časopis Wards Auto. Podle něj je totiž otázka, jaké motory bude používat nový F-Type, který se právě testuje. Jaguar nic výrazně nového a ekologického nemá. Proto je nasnadě, že by pod přední kapotou mohl pracovat některý z motorů od BMW.

Foto: Jaguar

Jaguar F-Type současné generace

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám