Hlavní obsah

Ford pracuje na revolučních bezpečnostních maticích kol. Odemknete je hlasem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Ford Europe představila nový koncept bezpečnostních matic na kolech, který může pomoci jejich odcizování. Pomáhají lepší konstrukcí, 3D tiskem, ale i hlasovým ovládáním.

Foto: Ford Europe

Revoluční bezpečnostní matice kol od Fordu

Článek

Inženýři z Fordu tvrdí, že pokud se podobná matice umístí na kola, stanou se rázem neodcizitelná. Jak? Budoucí majitelé auta si totiž budou moci sami zvolit, jaký bude mít matice tvar, a dokonce, zda bude pro odemčení muset zareagovat na hlas majitele vozidla. Zbytek práce pak odvede 3D tiskárna.

Nové Corvette už v domovském Detroitu ukradli kola. Jedná se o předprodukční vůz

AutoMoto

V dnešní době si ovšem zkušení zloději kol a často jejich celé organizované gangy s bezpečnostními maticemi poradí, a to díky kladivu nebo palici, ale i na to mají údajně ve Fordu řešení.

Konstrukce z nerezové oceli, kruhovitý tvar a velikost by zapříčinily, že by musel zloděj bouchat do matice tak dlouho, že by na sebe minimálně upozornil celé okolí.

Foto: Ford Europe

Matice chce Ford vyrábět pomocí systému 3D tisku.

Ford rovněž uvedl, že umí bojovat i proti odlévání tvaru klíče pro matici, což je také běžným postupem zlodějů. Pokud by totiž drážky na matici měly být odlity, samy se roztáhnou a deformují.

Americké disky kol mají retro design, průměr 26 palců a stojí jako malé auto

AutoMoto

Více detailů už modrý ovál odmítl uvést s tím, že celý projekt je stále ve fázi vývoje, ale i tak je zde velká pravděpodobnost, že se podobných vychytávek v budoucnosti skutečně dočkáme.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám