Hlavní obsah

Ford chce být do dvou let druhým největším výrobcem elektromobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká automobilka Ford Motor očekává, že do dvou let bude druhým největším výrobcem elektroaut na světě. Roční výrobní kapacita firmy by měla být 600 000 vozů. Prohlásila to v pátek provozní ředitelka automobilky pro Severní Ameriku Lisa Drakeová.

Foto: Ford

Ford F-150 Lightning

Článek

Optimismus automobilky pramení z rostoucí poptávky po jejím novém elektromobilu, pickupu Ford F-150 Lightning. Objednávky na tento vůz se blíží 200 000 kusů, uvedla Drakeová.

Reuters s odvoláním na údaje společnosti AutoForecast Solutions uvedl, že Ford bude do roku 2025 soupeřit s firmou Stellantis o pozici třetího největšího výrobce elektromobilů na světě. Před ním budou Tesla a Volkswagen.

Ford také podle Drakeové pracuje s pěti globálními dodavateli baterií, kteří by mu měli dodávat baterie, ale také pomoci vyvíjet bateriové články pro jeho budoucí elektromobily.

Nejprodávanější auto v USA se představuje v elektrické verzi

AutoMoto

Cílem firmy je mít do roku 2030 globální kapacitu výroby baterií 240 gigawatthodin. Dodavateli jsou SK On, LG Energy Solution, CATL, BYD a Panasonic.

Automobilka také zkoumá různé chemické složení bateriových článků s cílem snížit náklady na jejich výrobu. Spolu s BMW spolupracuje se začínající firmou Solid Power na vývoji pevné baterie, tzv. solid state, která má elektrolyt v pevném, nikoliv tekutém stavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ford udělal ze starého pick-upu elektromobil

Automobilka Ford představila unikátní koncept, který v sobě spojuje tradici s inovacemi. Jedná se o vůz s názvem Eluminator, který tvoří karoserie pick-upu...

Výběr článků

Načítám