Hlavní obsah

Fiat Chrysler rozšíří spolupráci na autopilotech s Waymo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) rozšíří v oblasti samořízených užitkových vozů spolupráci s firmou Waymo. FCA bude samořízené vozy napříště vyvíjet výhradně s touto společností, oznámily firmy.

Foto: Waymo

Chrysler Pacifica vybavený pro autonomní jízdu od společnosti Waymo

Článek

Koncern FCA spolu s rozšířením spolupráce s firmou Waymo zároveň ukončí partnerství se start-upem Aurora, který se na vývoji samořízených užitkových vozů podílel od roku 2019. Waymo, stejně jako Google, patří do skupiny Alphabet.

Aurora ale bude nadále používat vozy značky Chrysler ve své testovací flotile. Americký start-up v prohlášení uvedl, že se „těší na dodávky svého řešení pro samořízené vozy do osobních a užitkových aut FCA”.

Foto: Waymo

Chrysler Pacifica vybavený pro autonomní jízdu od společnosti Waymo

Rozšíření spolupráce Waymo a FCA se bude týkat „automatizované spolujízdy, užitkových i osobních vozů”, uvedl v prohlášení šéf firmy Waymo John Krafcik. Co se týče užitkových vozů, partnerství začne začleněním technologie Waymo do dodávek Ram ProMaster, které FCA prodává po celém světě. Divize Waymo Via, která se zabývá dodávkami zboží samořízenými auty, bude na oplátku používat vozy vyvinuté ve spolupráci s FCA.

Autonomní taxíky Waymo už vozí platící zákazníky. Řidiče mají jen pro jistotu

AutoMoto

Firmy pojí partnerství od roku 2016. Podniky nyní uvedly, že budou spolupracovat na čtvrté z pěti úrovní autonomních vozů, které řídí zcela samy a dokážou adekvátně reagovat v nebezpečné situaci či v případě selhání systému.

Podniky, které vyvíjejí autonomní vozy, a také automobilky přesouvají investice do vývoje samořízených užitkových vozů, poznamenala agentura Reuters. Sázejí totiž na to, že přeprava zboží tímto způsobem bude rychlejší cestou k zisku než přeprava osob, která musí ještě překonat řadu technických, regulačních a sociálních překážek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám