Hlavní obsah

Ferrari odhalilo nového jednorožce. SP48 Unica existuje v jediném exempláři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový speciální model pro váženého zákazníka má v útrobách osmiválec a zcela mu chybí zadní okno. Který sběratel si ho pořídil, není známo, ale vůz patrně poputuje na americký kontinent.

Ferrari SP48 UnicaVideo: Ferrari

 
Článek

Není neobvyklé, že automobilky pro své nejváženější a také nejmajetnější klienty staví auta kompletně na zakázku - nikoliv nepodobně tomu, jak v meziválečné době stavěly karosárny speciální karoserie na podvozky různých aut. Ferrari k takovým automobilkám samozřejmě patří - a svou nejnovější kreaci, nazvanou SP48 Unica, představilo i veřejnosti.

Foto: Ferrari

Ferrari SP48 Unica

Technickým základem je F8 Tributo, což znamená, že zadní kola pohání 3,9l přeplňovaný osmiválec uložený uprostřed. Automobilka v tiskové zprávě píše, že je motor stejný, takže můžeme předpokládat, že zůstal na svých 720 koních a 770 newtonmetrech. Ne že by to bylo málo, samozřejmě.

Klíčový je v tomto případě samozřejmě design, který, budeme-li postupovat od přídě, působí až mimozemsky. Od F8 je zásadně odlišný i méně výraznými oblouky předních podběhů a do jisté míry maskovanými otvory pro přístup chladicího vzduchu.

Foto: Ferrari

Ferrari SP48 Unica

Nový design mají také boky s opticky většími nasávacími otvory a kabina se začerněnými A-sloupky. Trochu to vypadá, jako by dva lakované panely na střeše trčely do prostoru; za tento optický klam je zodpovědné lakování pruhu na střeše, které kopíruje design předních nasávacích otvorů - a také těch zadních před spoilerem. Všimněte si také, že tu není žádné zadní okno.

Foto: Ferrari

Ferrari SP48 Unica

Záď dostala decentní spoiler a tenoučká světla, která ani náznakem nepřipomínají donedávna tradiční čtveřici nebo alespoň dvojici kruhů. Masivní difuzor, ohromné koncovky výfuků a velké otvory pro vývod horkého vzduchu jsou samozřejmostí.

Když už jsme nakousli světla, všimněte si obrysových svítilen po stranách. Navíc vpředu není vůbec žádný prostor na registrační značku - dokonce tam, kde by ji český úřad chtěl přilepit, se prominentně vzpíná chromovaný kůň. Automobilka samozřejmě nezveřejnila jméno majitele tohoto vozu, ale z těchto detailů můžeme hádat, že zamíří do USA či některých provincií Kanady.

Foto: Ferrari

Skica Ferrari SP48 Unica

Co také Ferrari nesdělilo, je cena, kterou zákazník zaplatil. Můžeme jen odhadovat, že bude ve stovkách milionů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám