Hlavní obsah

Expert vysvětluje módu SUV kupé. Pro automobilky jsou to důležití zákazníci

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sportovně užitkových vozů se splývavou střechou na trhu neustále přibývá. Zákazníci o ně zkrátka mají zájem. Podle experta nezávislé organizace Strategic Vision jde o ale i o specifický typ zákazníka, jehož specifika automobilky k produkci takových modelů tlačí.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes GLE AMG 63 S

Článek

V praxi se těžko hledá ryze praktický důvod pro koupi vozu typu SUV kupé. Jistou dávku elegance na chůdách totiž v porovnání s klasickými SUV vykupují například menším prostorem pro zadní cestující a zavazadelník.

Test BMW X6 M50i: Působivý navzdory své nesmyslnosti

AutoMoto

Ovšem po úspěchu první generace BMW X6 v roce 2008 podíl takových modelů v portfoliu automobilek, těch prémiových především, jen roste. Podle dat nezávislé organizace Strategic Vision za to může nejen snaha o zaplnění volných koutů na konkurenčním trhu, ale i důležitost zákazníků, kteří tyto vozy chtějí.

Jako příklad uvádí data z prodejů Mercedesu. Majitelé, kteří si jako nové auto tohoto typu pořídí, jsou údajně v průměru o čtyři až pět let mladší než majitelé nových SUV klasického typu stejné třídy. Což je pro každou automobilku atraktivní. Stejně jako fakt, že jsou ochotni více utrácet, včetně příplatkové výbavy.

Volkswagen má svou X6. Tiguan dostal stylovějšího čínského bratra

AutoMoto

„Kupující takzvaných SUC (Sport Utility Coupé, pozn. red.) chtějí více než cokoli jiného vypadat dobře ve svém vozidle a nechat jej vyniknout od ostatních,“ řekl pro server Autoblog Alexander Edwards, prezident Strategic Vision.

SUV se splývavou střechou už nejsou jen doménou BMW či Mercedesu. Úspěch na mimoevropských trzích sklízí i Renault Arkana či deriváty SUV od Volkswagenu. Ani Škoda nezůstává pozadu, v Číně prodává Kodiaq GT a chystaný crossover Enyaq má podle zákulisních informací rovněž dostat i podobnou stylovější variantu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám