Hlavní obsah

Elektromobily jsou přeceňované, říká šéf Toyoty

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současný prezident japonské automobilky Toyota Akio Toyoda se při nedávné tiskové konferenci pozastavil nad rostoucím povykem okolo elektromobility. Vyjádřil i obavy z toho, že politici budou zbytečně moc tlačit na zákaz používání spalovacích motorů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Toyota (ilustrační foto)

Článek

Japonec Akio Toyoda své netradiční názory prezentoval během tiskové konference při příležitosti zasedání sdružení výrobců automobilů, kterému on sám předsedá. Uvedl například, že pokud by příští léto byly v Japonsku jen elektromobily, došla by zemi elektřina. Stojí si i za názorem, že potřebná infrastruktura k přechodu na kompletní elektromobilitu by stála 135 až 358 miliard dolarů.

Toyota vyvíjí nový typ baterie pro elektromobily, láká nižší cenou

AutoMoto

„Když politici zastávají názor, že se máme co nejrychleji zbavit spalovacích motorů, rozumí tomu vůbec?“ ptal se Toyoda novinářů. Sám uvedl, že pokud se bude Japonsko příliš rychle ubírat směrem ke kompletní elektrifikaci tamních vozidel, trh s auty se doslova zhroutí.

Toyoda ovšem zašel ještě dál. Uvedl, že protože většina elektřiny v Japonsku pochází ze spalování uhlí a zemního plynu, elektromobily ve skutečnosti nijak nepomohou s bojem za lepší životní prostředí. „Čím více elektromobilů postavíme, tím horší bude produkce oxidu uhličitého,“ řekl.

Vodíková Toyota Mirai druhé generace se představila do detailu

AutoMoto

Automobilka Toyota pod vedením současného prezidenta platí za průkopnickou společnost, ale především na poli hybridů nebo vozidel na vodík. Naopak s elektrifikací jsou Japonci poměrně nejistí. První čistý elektromobil Toyota představí v příštím roce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám