Hlavní obsah

Hybridy už nestačí. Toyota svou elektrickou ofenzivu zahájí se středně velkým SUV

Novinky, Milan Lažanský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toyota oficiálně potvrdila, že chystá premiéru čistě elektrického SUV velikosti modelu RAV 4. Půjde o první vůz na platformě e-TNGA, kterou použije i Subaru. S prvními detaily je k vidění i silueta vozu, který je očekáván v příštím roce.

Foto: Toyota

Skica elektrického SUV od Toyoty

Článek

U Toyoty se sice dlouho elektromobilitě bránili, nízké flotilové emise se Japoncům dařilo držet full-hybridním pohonem zakořeněným i do nabídky nejdostupnějších modelů. Přesto i tohoto výrobce čeká v brzké době elektrická ofenziva.

Nové SUV na pomezí nižší střední a střední třídy bude prvním ze šesti elektromobilů, které značka uvede na platformě e-TNGA, obdobě modulární elektrické plošiny MEB koncernu Volkswagen.

Tato platforma umožní pohon zadních, předních i všech kol. A to u vozidel různých kategorií a velikostí.

Foto: Toyota

Podle nákresu má chystané elektrické SUV od Toyoty mít elektromotory v přídi.

Zmíněný první výstřel v podobě elektrického SUV má být podle Andrea Carlucciho z produktového vývoje evropské divize Toyoty šitý na míru Evropanům. Přestože výroba bude probíhat ve speciálně upravené továrně v Japonsku a půjde o globální model. Uvedl to v rozhovoru pro britský Autocar.

První elektrické Subaru má sdílet základy s Toyotou

AutoMoto

Toyota na platformě spolupracovala s automobilkami Subaru a Suzuki, které ji využijí pro své modely. Podle dřívějších informací se sama Toyota chystá na dalších pět elektromobilů na této platformě. Má jít dále o kompaktní SUV, crossover, velké SUV, sedan a rodinné MPV.

Vedle toho má Toyota uvést také elektrické verze dodávek ProAce a ProAce City, které však staví na technice od francouzské skupiny PSA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám