Hlavní obsah

Dodge nabídne inovativní ochranu proti krádeži auta. Omezí výkon na tři koně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Omezením otáček na volnoběh, nezadá-li řidič čtyřmístný kód, chce Dodge bojovat proti krádežím auta či případům, kdy si potomek „vypůjčí” auto bez vědomí rodiče. Princip je podobný dvoufázovému ověření při přihlašování do internetových služeb.

Foto: Dodge

Dodge Challenger SRT Demon (Ilustrační foto)

Článek

Americká automobilka Dodge přichází s nápadem, jak předejít zločincům, aby v ukradeném autě ujížděli policii – omezí výkon na pouhého 2,8 koně a 30 N.m. Týká se to modelů Charger a Challenger z let 2015-2021 s osmiválcovými motory, do nichž funkce přijde s aktualizací softwaru.

Princip je ten, že vůz bude po nastoupení chtít čtyřmístný kód, který odemkne běžnou funkci motoru. Nebude-li zadán, elektronika omezí otáčky motoru na volnoběh, tedy 675 otáček za minutu. Auto se tedy bude moci hýbat, ale jen velmi pomalu.

Foto: Dodge

Dodge Charger SRT (Ilustrační foto)

To znamená, že i kdyby se lupič do auta dostal např. pomocí zkopírování kódu modulu bezklíčového přístupu, jak je v současné době poměrně časté, nebude s ním moci pořádně odjet. Podobně to platí pro nezbedné potomky, kteří by se dostali ke klíči ležícímu u dveří a chtěli si auto bez vědomí rodiče „vypůjčit”.

Samozřejmě, právoplatným majitelům to trochu ztíží start vozu – je to ve skutečnosti něco na způsob dvoufázového ověření, které se běžně používá při internetovém přihlašování do řady služeb. Může to ale být efektivní v tom, že když už si zloděj vaše auto vyhlédne, sice se dostane dovnitř, ale auto samotné vám zůstane.

Anketa

Přijde vám takováto pojistka proti krádeži jako dobrý nápad?
Ano
81 %
Nejsem si jist/a, zda každodenní zadávání kódu nebude otravné
13,4 %
Není dokonalá, lupič se stejně dovnitř dostane
1,8 %
Ne, ke krádeži lze použít odtahovku
3,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4145 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám