Hlavní obsah

Český Krumlov spouští měření rychlosti, Krnov a Bruntál ho chystají

Měření rychlosti vozidel se rozšiřuje do dalších českých měst, ovšem ne všude je v plánu vybírat od řidičů peníze, alespoň prozatím. Ve středu začínají radary fungovat v Českém Krumlově, u Benešova už měření běží v ostrém provozu a v Krnově a Bruntále se chystá.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Dopravní značka IP31a, informující řidiče o měření rychlosti (Ilustrační foto)

Článek

Český Krumlov od středy 3. listopadu spouští ostrý provoz měření rychlosti na Chvalšinské a Objížďkové ulici, které jsou páteřními městskými komunikacemi. Město to zveřejnilo na svém facebookovém profilu.

Na dodržování rychlosti 50 km/h tam budou dohlížet úsekové radary, budou tedy počítat průměrnou rychlost v konkrétním úseku. Na Chvalšinské má měřený úsek zhruba 820 metrů, na Objížďkové 415 metrů.

Obě místa jsou označena dopravními značkami IP31a a IP31b, upozorňující řidiče na úsek, v němž se měří rychlost. Podle informací na webu města by měření mělo být čistě úsekové, tedy bez funkce změření okamžité rychlosti na začátku či konci úseku.

Oproti tomu jiné úsekové měření rychlosti, které ale na cestě z Prahy do Českého Krumlova můžete potkat, kontroluje rychlost i na začátku a konci svého úseku pomocí kratších úseků. Funguje na silnici I/3 u Benešova, konkrétně mezi mostem přes Sázavu a železnici u Poříčí nad Sázavou a bývalou odpočívkou na kopci nedaleko lokality Tužinka.

Zhruba tři kilometry dlouhé měření obsahuje v podstatě celý úsek, který je ve směru na jih rozšířený na dva pruhy, aby bylo umožněno bezpečné předjíždění. Rychlost se měří v obou směrech jízdy, rozpozná nákladní auto od osobního a postihne také motorkáře.

Měřený úsek je jasně označen příslušnými dopravními značkami. Jde ovšem o jeden z mála úseků českých silnic, kde se měří rychlost mimo obec či zastavěnou oblast. Podle místostarosty Benešova Romana Tichovského je tento úsek nebezpečný, podle mluvčí benešovské městské policie Barbory Schneeweissové se tu však za posledních pět let stala jediná smrtelná nehoda.

Oba se vyjádřili pro starší článek na webu iDnes.cz, neuvedli ovšem, zda příčinou nehod je skutečně překročení nejvyšší dovolené rychlosti, či zda mají příčiny jiné. Za koncem měřeného úseku ve směru na jih je zúžení do jednoho pruhu, kde se často tvoří kolony; zda s nimi či s nehodami, které se v nich stávají, může měření něco udělat, se zatím nechme překvapit. Překročení nejvyšší dovolené rychlosti v policejních statistikách nejčastějších příčin dopravních nehod dlouhodobě nefiguruje.

Policie ve středních Čechách začala využívat označené auto s radarem

AutoMoto

A konečně, měření rychlosti v budoucnu čeká i řidiče projíždějící Krnovem a Bruntálem. Ve snaze zklidnit dopravu tamní radnice chystají instalaci radarů. Ovšem zatímco v Krnově budou řidiči za překročení povolené rychlosti platit pokuty, v Bruntále se chystá spíše preventivní projekt. S finančním postihem šoférů se tam nepočítá. Řekli to mluvčí radnic Dita Círová a Jiří Ondrášek.

Krnovští se chtějí zaměřit na dodržování rychlosti v lokalitě Krásné Loučky. Město tam provedlo orientační sčítání dopravy a také měření rychlosti vozidel. „Za osm dnů jsme zaznamenali téměř 50 tisíc vozidel. Z nich 70 % jelo vyšší rychlostí než povolenou padesátkou. Nejrychlejší průjezd byl 131 kilometrů za hodinu v noci. Byla ale zaznamenána i rychlost 118 kilometrů v hodině ve čtyři hodiny odpoledne,“ řekl místostarosta Pavel Moravec (Krnovští patrioti).

Zklidnění dopravy by podle města měla přinést právě instalace radaru. Spolu s ním samozřejmě také miliony do městské pokladny. Město odhaduje, že v tomto úseku rychlost měsíčně překročí víc než 130 tisíc řidičů, takže případné pokuty by městu do rozpočtu přinesly okolo 20 milionů korun. „Nyní zjišťujeme ceny takových zařízení, abychom potřebnou částku mohli zařadit do rozpočtu na příští rok. Zároveň hledáme technické řešení umístění radaru a musíme také zajistit personální kapacitu,“ uvedl tajemník Pavel Osadník.

Zda bude tento úsek označen patřičnou dopravní značkou, zatím není známo. Pro řidiče projíždějící Krnovem však hlídání rychlosti není až taková novinka – v ulicích Bruntálské a Opavské už nyní stojí semafory hlídající padesátku. Nejede-li řidič podle předpisů, červené světlo ho zastaví. Oba jsou skutečnými semafory, jsou spojeny s přechodem pro chodce.

Mobilní měřič rychlosti vozidel si hodlá pořídit i Bruntál. Nebude ale sloužit k represi vůči motoristům, naopak výsledky měření městu poslouží k případnému zlepšení dopravní situace. „Radar nebude určený k měření rychlosti za účelem pokutování nebo jakékoliv šikany řidičů, nebude k tomu ani uzpůsoben. Měřič nám umožní získat přesnou informaci nikoliv o jednotlivých vozidlech, ale o provozu. Na základě toho pak mohou být navržena konkrétní opatření ke zlepšení stavu,“ řekl starosta města Petr Rys. Radar město koupí ještě letos za přibližně 60 tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám