Hlavní obsah

Cedule u parkoviště v Jeseníkách chtěla řidičům zakázat něco, co zákon nezná

Kulatá cedule s nápisem „Zákaz driftování“ u jednoho z parkovišť v Jeseníkách, která se tvářila jako dopravní značka, dopravní značkou nebyla. Přesto to neznamená, že by si řidiči mohli na tomto parkovišti dělat, co se jim zlíbí.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Zákaz driftování

Článek

Jízda řízeným smykem zadní nápravy, tzv. driftování, je oblíbenou kratochvílí řady nadšených řidičů. Ideální je k tomu využít uzavřené závodní tratě či polygonu s instruktorem.

Spousta řidičů se totéž snaží trénovat alespoň co nejdál od provozu, na zasněžených parkovištích, aby dokázali své auto lépe zvládnout třeba i v kritických situacích v provozu. Ovšem ne všichni spoluobčané s takovou aktivitou souhlasí.

Jedním z vyjádření může být i cedule, která připomíná dopravní značku, na kterou jsme narazili u jednoho z parkovišť v Jeseníkách. Bylo na ní vyobrazené auto ve smyku, nápis „Zákaz driftování“ a přeškrtnutí ve stylu značky „Zákaz stání“, ovšem naopak.

Nedočkavý řidič chtěl předjet sypač, skončil v plotě

AutoMoto

Člověka by mohlo napadnout, že to byla verze zákazové značky B32 „Jiný zákaz“, ovšem to má několik zádrhelů. Jednak, vzor takové značky obsahuje jen červený okraj, nikoliv přeškrtnutí středem. A také text nepřesahuje do červeného okraje. Je to tedy dopravní značka, nebo jen cedule, která nemá pro řidiče žádný význam?

Podle telefonické odpovědi na náš e-mailový dotaz Policii ČR tohle není zákazová značka, která by vycházela ze zákona 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích. I proto, že zákon nezná pojem „driftování“.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Prázdné zasněžené parkoviště je ideálním místem, kde leckterý nadšený řidič zkouší jízdu řízeným smykem, tzv. driftování. Tato cedule, která se to snaží zakázat, nemá pro řidiče žádný význam, není totiž dopravní značkou.

Z odpovědi ministerstva dopravy také vyplývá, že tato cedule není dopravní značkou. V ceduli je zkombinována značka B32 se symbolem auta ve smyku ve značce A8 „Nebezpečí smyku“, ovšem tento symbol nemůže být umisťován samostatně.

Ministerstvo nabízí způsob, jak by to mohlo vypadat – do značky B32 by mohl být umístěn nápis „Zákaz driftování“ bez symbolu a bez červeného přeškrtnutí; pak by cedule odpovídala pravidlům. Ovšem opět narážíme na to, že zákon 361/2000 Sb. nezná pojem „driftování“, takže nic takového ani nelze zakázat.

Vyzkoušeli jsme školu smyku. Za volantem jsou klíčové dvě věci

AutoMoto

Parkoviště, u nějž byla tato cedule umístěna, patří obci, nikoliv soukromému vlastníkovi. Tu jsme také kontaktovali, ale nedostali žádnou odpověď. Cedule od té doby z vjezdu na parkoviště zmizela; v pátek tam nebyla, i když v oblasti je sněhu dost. Zda spolu náš dotaz a odstranění cedule jakkoliv souvisí, se můžeme jen domnívat.

Co tedy s takovouto cedulí u silnice, kdybyste ji ještě někde potkali? Není to dopravní značka, takže z ní pro řidiče žádná povinnost či omezení nevyplývá.

Přesto stále platí, že každý, tedy i řidič, je při účasti na provozu na pozemních komunikacích povinen se chovat ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní, aby nepoškozoval životní prostředí ani neohrožoval život zvířat, jak stanoví § 4 zákona 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám