Hlavní obsah

Jak a kdy nasadit sněhové řetězy? Za nepoužití hrozí i pokuta

Sněhové řetězy jsou pro řadu řidičů, kteří každoročně míří do hor, jakýmsi strašákem. Mnozí se stále bojí jejich nasazování a jiní je berou jako zbytečnou zátěž. I tak by ale každý řidič měl umět tuto pomůcku správně nasadit a vědět, jak ji správně používat i jaký druh zvolit.

Foto: Toyota

Nasazování sněhových řetězů.

Článek

Pro cesty do horských oblastí se doporučují takzvané sněhové či sněžné řetězy, které jsou na některých značkou označených úsecích v České republice dokonce povinné.

V současné době jsou na trhu různé typy řetězů. Nejčastěji se jedná o řetězy ocelové, které jsou nejodolnější a nejspolehlivější, ale zároveň může být pro některé řidiče složité je nasadit. Při jejich výběru je třeba zjistit, zda je jejich použití možné pro váš model auta. K dispozici jsou pak i různé tvary. Za nejspolehlivější se nyní považují takzvané šikmostopé řetězy.

Zimní pneumatiky nejsou všechno. Auto v zimě potřebuje i další péči

AutoMoto

Za velice populární volbu se nyní považují také řetězy textilní nebo látkové. Jedná se přitom o jakousi velkou ponožku na pneumatiku, která vozidlu pomáhá s pomocí zvětšení přilnavosti. Využít se dají například u automobilů, u nichž se je zakázáno použití řetězů ocelových. Textilní řetězy jsou nejúčinnější na ledu, v hlubokém sněhu více pomohou klasické.

Výběrem správných řetězů ale vše pouze začíná, protože řidič by měl vědět i to, kdy je použít a jak s nimi správně zacházet. „Je dobré vědět, že řetězy můžete nasadit pouze v případě, když je vozovka pokrytá souvislou vrstvou ledu nebo sněhu. Poté je rychlost omezena maximálně na 50 kilometrů v hodině,“ uvádí Václav Zikmund z českého zastoupení automobilky Toyota.

Foto: Toyota

Nasazování sněhových řetězů.

„Přestože obecně panuje představa, že mnohem náročnější je vyjet do kopce, zásadně nebezpečnější je jízda po sněhu či ledu z kopce. Ostatně zvlášť pokud máte pohon všech čtyř kol, s lecjakým kopcem si poradíte nezávisle na povrchu,“ říká Zikmund, který zároveň upozorňuje, že po zlepšení podmínek na vozovce je nutné řetězy ihned sundat. Jejich další použití by totiž ničilo jak vozovku, tak i kola samotná.

Obecně platí, že sněhové řetězy nejsou součástí povinné výbavy a řidič se může rozhodnout, zda jich využije či nikoli. Pokud je ale na silnici umístěna modrá značka s podobiznou kola s řetězy, je jejich použití na sněhu a ledu povinné a pokud je řidič nenasadí, hrozí mu pokuta do 2000 Kč blokově nebo 1500 až 2500 Kč ve správním řízení. Při cestách do zahraničních hor se pak doporučuje prostudovat tamní pravidla.

Foto: MDČR

Povinnost nasazení sněhových řetězů se označuje značkou C5a a C5b v daném úseku

Důležitou součástí je mimo jiné i samotné nasazení řetězů, které řadu řidičů odrazuje nejvíce. Nasazují se totiž většinou v zimě, často při špatném počasí a celkově nepříznivých podmínkách. Proto se radí mimo jiné jejich nasazení trénovat v teple garáže. Když si to totiž řidič v klidu vyzkouší, má pak o starost méně.

Foto: Toyota

Nasazování sněhových řetězů.

„Při nasazování řetězů vždy používejte rukavice. V terénu si pak venku klekněte na kobereček z auta, ať máte na práci veškeré pohodlí. Jakmile řetězy nasadíte, pomalu ujeďte jen pár set metrů, a poté ještě zkontrolujte, že opravdu pevně drží,“ dodává Zikmund.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám