Hlavní obsah

Bezohledná americká řidička BMW na desítky sekund zablokovala hasiče

Novinky, Daniel Havlina, mb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špatně zaparkované vozidlo může být velkým problémem. V nejlepším případě zabere zbytečně moc místa, v tom nejhorším ale může způsobit i újmu na majetku či dokonce lidském životě. Své o tom ví i hasiči, které na videu zablokovala špatně parkující řidička BMW.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tři metry k životu. To je motto českých hasičů, kteří se pomocí osvěty snaží řidiče osobních i užitkových vozidel varovat před špatným parkováním. Řada z nich si totiž bohužel neuvědomuje, že kolem jejich špatně stojících vozidel nemusí jezdit jen malé osobáky, ale třeba i velká hasičská auta, která se však vedle nich nevejdou, byť jsou konstruována do ulic měst. Hasiči se přitom se špatně zaparkovanými vozidly setkávají každou směnu.

Jak vidno ve videu zveřejněném 26. července, své o podobné bezohlednosti vědí i američtí hasiči – dle nápisu DCFD na přídi místo incidentu vypadá na District of Columbia, tedy Washington, D.C., hlavní město USA. To ukazuje na výstražných světlech parkující BMW řady 4 Cabrio, které tvoří takzvanou druhou řadu a řidička přitom ve voze není přítomná.

V ten moment kolem ní ale potřebují projet houkající hasiči, což se jim bohužel nemůže povést. Z videa se může zdát, že by se hasičské auto do mezery mohlo vejít, ovšem odhadujeme, že pokud by tomu tak bylo, řidič by projel. Americký hasičský vůz je větší než jeho česká obdoba a na šířku má standardně 3,048 metru, v některých případech i víc.

Hasiči rozbili okna auta, aby skrz protáhli hadici. Důvod je jednoduchý

AutoMoto

Řada řidičů podobnou věc už někdy udělala, ostatně, § 25 zákona 361/2000 Sb. to umožňuje. Umožňuje ovšem zastavení, což dle § 2 znamená „uvést vozidlo do klidu na dobu nezbytně nutnou k neprodlenému nastoupení nebo vystoupení přepravovaných osob anebo k neprodlenému naložení nebo složení nákladu”. Cokoliv jiného, tedy i půlminutové odskočení do bankomatu či obchodu, už je stání – a to tímto způsobem, tedy v druhé řadě, dovoleno není.

Soudě dle klaksonu, hasiče mimořádně rozčílil i poněkud nevzrušený způsob, jakým se žena vracela k vozidlu, zatímco oni nutně potřebovali projet za někým, kdo je potřeboval.

Reklama

Související články

Hasiči dostali nová pancéřovaná auta

Pancéřování kabiny, ochrana posádky i proti protitankovým minám, odolnost proti radioaktivitě, toxickým zbraním… To všechno mají nové hasičské speciály, které...

Výběr článků

Načítám