Hlavní obsah

Bentley končí se spalovacími motory, od roku 2030 nabídne jen elektromobily

Novinky, Milan Lažanský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bentley uvede na trh svůj první elektrický model v roce 2025. O pět let později zcela přejde na řadu plně elektrických vozidel jako součást odvážné nové obchodní strategie s cílem stát se „globálním lídrem v oblasti udržitelné luxusní mobility“.

Foto: Bentley

ilustrační foto

Článek

Zatímco dnes figurují v motorové nabídce velké motory V8 či W12, za deset let by měla dříve konzervativní luxusní automobilka nabízet jen čistě elektrické vozy. Oznámila to na čtvrteční tiskové konferenci spolu s plánem nazvaným Beyond100, který má naznačit směřování značky po stoletém výročí, které oslavila v loňském roce.

V rámci tohoto plánu se Bentley rovněž zavázalo do pěti let snížit dopad svého závodu v Crewe na životní prostředí o 75 procent oproti úrovním z roku 2010.

Bentley oslavuje stoleté výročí famózním konceptem

AutoMoto

„Od roku 1919 definuje Bentley luxusní cestování. Být v čele pokroku je součástí naší DNA. Původní muži z Bentley byli průkopníci a vůdci. Nyní se znovu staneme světovým měřítkem v oboru luxusních automobilů,“ řekl šéf značky Adrian Hallmark.

„Nejdůležitější věcí není jen vyrábět elektromobily. Musíme vyrábět Bentley. Musíme si vzít 100 let DNA Bentley a dát to do moderního kontextu,“ dodal.

Bentley zmodernizoval SUV Bentayga

AutoMoto

K plné elektrifikaci se značka dobere postupnými kroky. V roce 2021 uvede na trh dva nové plug-in hybridy, které doplní stávající Bentaygu Hybrid, jako součást předchozího závazku nabídnout do roku 2023 dobíjecí verzi u každého modelu. Podle britského Autocaru má dalším plug-in hybridem od Bentley být limuzína Flying Spur, která má využít techniku Porsche Panamera 4 E-Hybrid.

Podoba prvního čistého elektromobilu Bentley je neznámá. Britové však využijí zcela novou platformu a spekuluje se o crossoveru ve stylu Jaguaru I-Pace. Elektrické cestovní kupé pak předznamenal loňský koncept EXP 100 GT.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám