Hlavní obsah

Nejstarší motor končí po 61 letech, dnešní doba mu nepřeje

Novinky, laz

V Crewe na severu Anglie byl zkompletován poslední exemplář titána mezi motory, osmiválce řady L. Osmiválec se zdvihovým objemem 6,75 litru putuje pod kapotu výroční edice modelu Bentley Mulsanne, další už nevznikne. Jedná se o nejstarší (61 let) sériově vyráběný motor v současné produkci.

Foto: Bentley

Bentley S2 a Mulsanne - první a poslední auto s legendárním osmiválcem řady L.

Článek

Zdvihový objem 6,75 litru je v automobilové branži pojem. Osmiválec končí po 61 letech ve službě. Pohání speciální edici modelu Mulsanne. Vlajková limuzína se rovněž loučí.

Roli největšího sedanu od značky s okřídleným písmenem B zaujme menší Flying Spur. Jeho vrcholný motor W12 od Volkswagenu však tak slavný a dlouhý rodokmen nemá.

Za celou dobu své existence si motor nechal stejné vrtání a konfiguraci. V padesátých letech měl nahradit šestiválec a nabídnout podstatně vyšší výkon při zachování hmotnosti. Konstruktér Jack Phillips to svedl a nový vidlicový osmiválec byl poprvé umístěn právě v roce 1959 pod kapotu Bentley S2.

Foto: Bentley

Bentley S2 a Mulsanne - první a poslední auto s legendárním osmiválcem řady L.

Tehdy měl však zdvihový objem „jen” 6,25 litru a přibližně 180 koňských sil. Svých ikonických 6,75 litru získal až po zvýšení zdvihu v roce 1971 v rámci druhé velké modernizace. Od té doby motor prošel několika vylepšeními včetně přeplňování, poslední přišla před deseti lety právě s premiérou současného modelu Mulsanne.

Dědeček mezi motory končí s parametry 530 koňských sil a mamutích 1100 N.m maximálního točivého momentu. Za 61 let vzniklo 36 tisíc těchto motorů.

Bentley se loučí s legendou. Na počest obřího motoru vznikne 30 Mulsannů

AutoMoto

Konec lze přisoudit přísným emisním normám a pokutám spojeným s jejich překročením, ačkoli to automobilka s gentlemanstvím sobě vlastním oficiálně nepřiznala. Bentley pro příští roky chystá představit několik hybridních modelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám