Hlavní obsah

AvtoVAZ plánuje vozy Lada s menším množstvím součástek z dovozu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší ruská automobilka AvtoVAZ plánuje zahájit výrobu nových verzí některý modelů Lada se sníženým množstvím součástek ze zahraničí. Informovala o tom agentura Reuters. Nad automobilkou má kontrolu francouzská společnost Renault, která ve středu oznámila, že s okamžitou platností zastavila výrobu ve své moskevské továrně a zvažuje další postup ohledně firmy AvtoVAZ.

Foto: Lada

Logo Lady

Článek

Automobilka AvtoVAZ ve čvrtek uvedla, že dělá vše, co je v jejích silách, aby ochránila pracovní místa 40 800 zaměstnanců. Dodala, že hodlá splnit veškeré své závazky, včetně exportních zakázek. AvtoVAZ tento měsíc kvůli nedostatku elektronických součástek omezuje produkci ve svých závodech v ruských městech Toljatti a Iževsk.

„Aktivně pracujeme na náhradě některých důležitých dovážených součástek,” uvedla firma.

„Připravujeme rovněž speciální verze některých modelů Lada se sníženým množstvím dovážených součástek. Spotřebitelům budou dostupné v příštích měsících,” dodala.

Renault ustupuje, v Rusku okamžitě zastavuje výrobu

Válka na Ukrajině

Rozhodnutí Renaultu zastavit výrobu v moskevské továrně předcházela kritika podniku kvůli jeho pokračujícímu podnikání v Rusku. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středečním on-line projevu k francouzským poslancům vyzval k okamžitému odchodu francouzských podniků z ruského trhu. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba dokonce vyzval k celosvětovému bojkotu Renaultu.

Ruské ministerstvo průmyslu a obchodu ve čtvrtek uvedlo, že úřady do konce příštího týdne rozhodnou, jak moskevskou továrnu využijí. Vyjádření ministerstva přichází poté, co Moskva naznačila, že by mohla zestátňovat aktivity zahraničních firem, které Rusko opustily.

Test Lady Niva: Sympatický lesník, dokud využíváte jeho schopností

Testy

„Ministerstvo průmyslu a obchodu bude s moskevskou samosprávou jednat o perspektivách rozvoje továrny Renaultu. Společná řešení budou oznámena do konce příštího týdne,” uvedlo ministerstvo. Upozornilo, že je v neustálém kontaktu s vedením firem AvtoVAZ a Renault.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám