Hlavní obsah

Renault ustupuje, v Rusku okamžitě zastavuje výrobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská automobilka Renault ve středu oznámila, že pozastavuje veškerou činnost v Rusku. S okamžitou platností zastavila výrobu ve své moskevské továrně a zvažuje další postup ohledně automobilky AvtoVAZ, kterou kontroluje. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Automobilka v tiskové zprávě uvedla, že kvůli pozastavení činnosti v Rusku přehodnocuje svůj finanční výhled na letošní rok. Podle agentury AFP přišlo oznámení poté, co ukrajinští představitelé opakovaně vyzývali k bojkotu značek, které navzdory ruské invazi na Ukrajinu v Rusku dál operují.

Renault výrobu v továrně v Moskvě obnovil teprve před třemi dny poté, co ji koncem února přerušil kvůli logistickým problémům.

Nestlé začíná couvat. V Rusku přestane prodávat KitKat či Nesquik

Válka na Ukrajině

Vedení automobilky až dosud uvádělo, že kvůli ruskému vpádu na Ukrajinu žádné změny ohledně přítomnosti v Rusku nechystá. Renault patří mezi západní podniky s největší angažovaností v Rusku, kde podle finanční společnosti Citibank vytváří zhruba osm procent svých zisků. V podniku AvtoVAZ, který vyrábí vozy Lada a prodává více než 90 procent své produkce na místním trhu, má 69procentní podíl.

Skupina Renault-Nissan má na ruském trhu asi třetinový podíl. Na samotný AvtoVAZ připadá téměř 20 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám