Hlavní obsah

Automobilový svět zažil nabité září. Přehled premiér, které vám mohly uniknout

Novinky, Milan Lažanský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na letošní září se některou ze svých novinek rozhodla ukázat většina automobilek. Nouze nebyla o elektromobily, exkluzivní vozy, ale i ty nejmasovější modely.

Foto: Škoda Auto

Škoda Enyaq iV

Článek

Léto tradičně odsune automobilové novinky a jejich premiéry na září, kdy se ostatně běžně koná i autosalon ve Frankfurtu či Paříži. Ani jedna z těchto velkých evropských akcí však kvůli pandemii koronaviru neodstartovala.

I přesto byl však měsíc září velmi rušný, co se automobilových novinek týká. Mnoho premiér bylo na devátý měsíc odsunutých, přičemž z toho nelze vinit jen koronavirus, ale v některých případech i problémy se softwarem nebo složitým homologačním procesem.

Několik faceliftů

Modernizací nedávno prošla dvojice populárních SUV od Peugeotu. Jak 3008, tak větší 5008 mají po faceliftu ještě výraznější masku chladiče a například i větší obrazovku v interiéru.

Peugeot 3008 prošel modernizací, má nový vzhled a noční vidění

AutoMoto

Hyundai přispěl rovnou dvěma facelifty. Již dříve zmodernizovaný model i30 doplnila i sportovní verze i30 N v novém kabátě. Dostupná je opět jako hatchback i kombi.

Hyundai i30 N má po faceliftu ostřejší výraz a dvouspojkovou převodovku

AutoMoto

Korejci také omladili crossover Kona. Po faceliftu má rovněž Audi Q2. Je na pohled ještě výraznější než kdy jindy, i díky nové světelné technice.

Elektromobily na scénu

Koncern Volkswagen si na září schoval premiéry svých dvou první elektrických SUV v mainstreamovém segmentu. Škoda Enyaq iV se ukázala hned v první školní den, odloženou premiéru si Volkswagen ID.4 střihnul o tři týdny později.

Nová Škoda Enyaq detailně. V základu za milion

AutoMoto

Obě novinky stojí na modulární platformě MEB, která je určena speciálně pro elektromobily a stane se nosným prvkem pro spoustu dalších modelů napříč koncernem.

Volkswagen představuje ID.4, bratr Škody Enyaq ujede až 520 km na elektřinu

AutoMoto

Elon Musk se na akci zvané Battery Day 22. září pochlubil, že automobilka Tesla chystá dostupný městský automobil s cenou v přepočtu pod 600 tisíc korun. Zároveň ale ukázal i druhý extrém. Model S ve verzi Plaid má být na stovce za 2,1 sekundy a dojet až 840 km na jedno nabití. Taky že přijde na 3 789 900 korun bez příplatků.

Tesla Model S Plaid má být na stovce za 2,1 sekundy a dojet až 840 km na jedno nabití

AutoMoto

Elektřinu z velké části k rekordnímu výkonu sériových vozů Peugeot používá nový model 508 PSE. K systémovému výkonu 265 kW (365 koní) a točivému momentu 520 Nm dopracoval díky plug-in hybridnímu ústrojí se dvěma elektromotory.

Od pater nejnižších...

Novinek je spoustu i co se běžných vozů se spalovacími motory a cenovkami pod milion korun týká. Dacia se svými novinkami cílí znovu na nejspodnější patra automobilového trhu. Ovšem nové sandero a logan nabízí prvky, které dosud žádný rumunský model neuměl.

Dacia představuje nový logan a sandero, lacině už rozhodně nepůsobí

AutoMoto

Koncernovým sourozencem je Renault Arkana. Pravděpodobně rovněž rozumně naceněné SUV kupé si dvou cestu na evropský trh včetně toho českého našlo z Ruska.

Renault nabídne SUV kupé Arkana i na evropských trzích

AutoMoto

Některé novinky však nemění jen cílové trhy, ale i značku. Takové Suzuki Swace je převlečenou Toyotou Corolla. Po dlouhých letech se tak do nabídky značky s ostrým S ve znaku vrací klasické kombi.

Toyota Corolla se převlékla do šatů od Suzuki, vzniklo nové kombi

AutoMoto

Hyundai v září ukázal také novou generaci tucsonu. SUV vyráběné v Nošovicích na Frýdecko-Místecku míří v segmentu o něco výš, je designově odvážnější a i v interiéru působí na první pohled hodnotněji.

Hyundai představuje nový tucson, odvážně tvarované SUV se bude vyrábět v Nošovicích

AutoMoto

V osmé generaci Volkswagenu Golf se objevilo kombi, které bylo dlouho zahaleno tajemstvím. Klasická rodinná karoserie si ale do tradičního zástupce nižší střední třídy cestu nakonec našla. A rovnou i v pseudo-terénní verzi Alltrack.

...až po ty nejvyšší

V době, která by se dala nazvat jako éra mezi dvěma vlnami koronaviru, se ukázalo i několik exkluzivních modelů. Rolls-Royce představil nový Ghost v klasické, a později i prodloužené verzi. Menší ze dvou limuzín britské aristokratické značky v nové generaci vsází na minimalismus. Výstavní premiéru si navíc novinka odbyla v Praze.

Evropská výstavní premiéra nového Rolls-Royce Ghost se uskutečnila v Praze

AutoMoto

Milovníky supersportů potěšilo Maserati se svým modelem MC20. Vstupuje s ním do nové éry. Takový Nissan Z se v předprodukční verzi naopak vrací zpět, jde o krásné retro kupé, které se však do Evropy oficiálně nepodívá.

BMW představuje novou generaci M3 a M4, i sedan má kontroverzní příď

AutoMoto

U BMW o novinky tradičně není nouze snad v žádném měsíci, vždyť portfolio automobilky je velmi široké. Září se týkalo střední třídy. Divize Motorsport odhalila modely M3 a M4. Střechu pak sundala klasická čtyřková řada.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám