Hlavní obsah

Tesla chce představit elektromobil s cenou do 600 tisíc

Novinky, ČTK, Milan Lažanský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na úterní akci nazvané Battery Day se Elon Musk nechal slyšet, že automobilka Tesla chystá nejdostupnější model. Cenu městského vozu s novým typem baterií odhaduje na 25 tisíc dolarů, v přepočtu 575 tisíc korun. Nejlevnějším elektromobilem Tesly je nyní Model 3, jehož cena začíná na 35 tisících dolarů, 805 tisících korun.

Foto: John Raoux, ČTK/AP

Elon Musk

Článek

„Nemáme skutečně cenově dostupný vůz, a to je něco, co chceme v budoucnosti změnit,” uvedl Musk při prezentaci plánů podniku v oblasti baterií.

Klíčem ke zlevnění elektromobilů jsou podle Muska nové technologie baterií. Vizionář chce ještě snížit běžnou cenu za kilowatthodinu. Ta u aktuálních bateriových balíčků klesla z přibližně 25 tisíc korun na 3500 korun jen během uplynulých deseti let.

Tesla zatím neprozradila podrobnosti o novém základním modelu, ačkoli Musk během své prezentace tvrdil, že dojezd se bude pohybovat kolem 320 km a bude „plně autonomní“. To značí autonomii úrovně 5, která je však závislá především na vůli legislativy.

Pět stupňů k puštění volantu. Autonomní řízení má svá pravidla

AutoMoto

Musk také sebevědomě prohlásil, že jeho dlouhodobým cílem je výroba 20 milionů vozidel ročně. To představuje téměř dvojnásobek loňského odbytu největší světové automobilky Volkswagen.

Akcie Tesly nicméně po prezentaci prohloubily pokles, tržní hodnota podniku se tak během úterý propadla o zhruba 50 miliard dolarů (téměř 1,2 bilionu Kč), napsala agentura Reuters.

„Nic, co Musk říkal o bateriích, není hotová věc,” upozornil analytik Craig Irwin ze společnosti Roth Capital Partners. „Nebylo tam nic konkrétního,” dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám