Hlavní obsah

Automobilka SsangYong by se mohla vrátit do korejských rukou

SsangYong pravděpodobně změní svého majitele. Weby zaměřené na byznys a automobily v Jižní Koreji se na tom shodují s odvoláním na zdroje v okolí společnosti. Novým vlastníkem se údajně stane výrobce autobusů Edison Motors.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hledání nového majitele pro automobilku SsangYong je pravděpodobně u konce. Současný vlastník, indická společnost Mahindra & Mahindra, hledala kupce přes jeden rok i kvůli sankcím, které na automobilku uvalily korejské úřady, protože SsangYong nesplácel úvěr.

Nyní se ale zdá, že případ najde své rozřešení, a to v podobě investora. „Bylo rozhodnuto o konsorciu, které povede společnost Edison Motors jako preferovaný zprostředkovatel hlavního podílu ve firmě SsangYong,“ píše ve své zprávě soud v Soulu. Edison podíl získal na úkor společnosti Electric Life Bussiness and Technology.

Test Ssangyongu Korando 1,6 eXDI AWD: Ztrácí jen v detailech

AutoMoto

Výrobce autobusů Edison Motors by měl svůj podíl sdílet s investiční skupinou KCGI a Kyestone Private Equity. Do konce měsíce by pak mělo být vše jasné, protože by společnosti měly podepsat finální závaznou smlouvu. Noví majitelé ovšem musí počítat i s převzetím dluhu ve výši 700 miliard wonů, tedy v přepočtu asi 13 miliard korun.

V budoucnosti by měl nový většinový majitel automobilky hojně investovat do elektromobility, což už ale bylo avizováno dříve. Firma Edison Motors se totiž zaměřuje na výrobu elektrických autobusů.

Ssangyong opět krachuje, je pod nucenou správou

AutoMoto

Pro SsangYong by byl Edison Motors už několikátým majitelem. V roce 2004 společnost putovala do rukou čínské firmy SAIC, která ovšem v roce 2011 dovedla firmu ke krachu. Z toho ji vytáhla už zmiňovaná indická společnost Mahidra & Mahidra. Ta se nakonec k prodeji rozhodla kvůli škrtům v investicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám