Hlavní obsah

Asociace chtějí po vládě povolit prodej ojetin v autobazarech

Tuzemské autobazary vyzvaly vládu, aby zařadila prodej ojetých aut mezi výjimky ze zákazu poskytování služeb kvůli šíření koronaviru. Kvůli opatření jsou na trhu aktuálně vozy za 18 miliard, se kterými nemůže nikdo obchodovat. Vyplývá to z aktuálních prohlášení dvou tuzemských asociací prodejců ojetin.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Všichni prodejci jsou podle Asociace prodejců použitých automobilů - autobazarů schopni zajistit bezpečný provoz na svých prodejnách, dodržovat velmi přísná hygienická pravidla a podmínky nouzového stavu vyhlášeného vládou.

Vedle udělení výjimky také žádají odložení povinných plateb, tedy daní, sociálního a zdravotního pojistného na dobu šesti měsíců po skončení nouzového stavu nebo rozložení těchto plateb do splátkového kalendáře na dobu 12 měsíců.

Polsko zůstává evropskou baštou ojetin

Ekonomika

Podle předsedy další Asociace obchodníků s ojetými automobily Jiřího Grunda je obchodování v současnosti umožněno pouze mezi jednotlivci, kteří nemají šanci auta dezinfikovat tak kvalitně jako velké bazary, které na to mají kapacity dobře vybavených profesionálů. "Umožnit prodej autobazarům by zcela jistě vedlo ke zvýšení standardu hygieny aktuálně prodávaných vozidel," podotkl.

V zahraničí, například v Polsku a v Maďarsku, zůstaly prodejny ojetin otevřené, ovšem s tím, že se zvýšila hygienická opatření. České autobazary jsou podle prohlášení připravené začít přísné hygienické standardy okamžitě uplatňovat.

Například větší autobazary dokážou díky využití moderních technologií eliminovat riziko shlukování většího počtu osob. Jejich běžný provoz funguje tak, že schůzky se zákazníky organizuje call centrum. Při rozhovoru s telefonním prodejcem si zákazníci vyberou vůz z internetové nabídky a domluví si schůzku v konkrétním čase na pobočce tak, aby se eliminovalo shlukování, dodal Grund.

Naleštěné vraky, neplatné papíry, stočené kilometry. Ojetiny z Německa nejsou, co bývaly

Ekonomika

Uzavření smlouvy může zákazník realizovat v samostatné kanceláři, kde je možno zajistit vzdálenost mezi osobami minimálně dva metry. Současně většina aktivit při prodeji auta probíhá ve venkovním prostředí, kde je možné zajistit mnohem větší izolaci zákazníků, než k tomu aktuálně dochází v obchodech s potravinami.

Podobně jako ojetiny se nemohou v autosalonech prodávat ani nové vozy. Povolené je pouze provádění jejich oprav a servisu.

Reklama

Výběr článků

Načítám