Hlavní obsah

Android Auto dotahuje Apple, nabídne bezdrátové spojení

Bezdrátové připojení Androidu Auto si budou už letos moci užít ti, kteří dostanou aktualizaci operačního systému Android na verzi 11 a jejichž auto takové spojení podporuje. Nebude to tedy masová záležitost, alespoň prozatím. Navíc na českém trhu stále není tato aplikace oficiálně dostupná.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Domovská obrazovka Androidu Auto ve voze Hyundai Ioniq Electric

Článek

Až na naprosté výjimky typu několika telefonů Samsung a Pixel potřebuje systém Android Auto, který nabízí zrcadlení smartphonu na větším displeji automobilu, připojení kabelem - na rozdíl od iPhonů, jejichž systém Apple CarPlay bezdrátově už fungovat může.

To se má podle informací od Googlu změnit, a to s nástupem verze operačního systému Android 11. Ten bude ve finální verzi vypuštěn do světa někdy během třetího čtvrtletí letošního roku; podle některých zvěstí by to mělo být začátkem září. A bude podporovat bezdrátové Android Auto na všech telefonech, které ho dostanou.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Možnost používat aplikaci Waze na velkém displeji, a tedy s předstihem vědět o radarech, policii či jiném nebezpečí, patří k největším výhodám Androidu Auto. Zde na „tabletu” ve Fordu Focus.

Tedy, alespoň podle globálních informací. Android Auto stále není v České republice oficiálně podporován a není možné jej stáhnout v obchodě Google Play. Kdo ho chce používat, musí si instalační balíček stáhnout někde jinde.

Kabelové spojení však funguje normálně; můžeme tedy předpokládat, že to bude stejně i u bezdrátového, ale jistota to zatím není.

Apple CarPlay a Android Auto řidiče podle studie rozptylují víc než mobil nebo alkohol

AutoMoto

Samozřejmě, abyste mohli svůj Android 11 připojit k autu bezdrátově, potřebujete mít v autě palubní jednotku, která to podporuje. Mimo jiné musí zvládat Wi-Fi na frekvenci 5 GHz. Ve výsledku tedy bezdrátový Android Auto nebude nic masového, alespoň prozatím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám