Hlavní obsah

Adept na nejrychlejší vozidlo světa překonal tisíc kilometrů v hodině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Magická hranice rychlosti 1000 km/h padla při posledním testování Bloodhoundu SSC, auta, které se chce stát nejrychlejším pozemním vozidlem na světě a překonat přitom rychlost 1000 mil v hodině, tedy 1609 km/h.

Foto: Bloodhound LSR

Bloodhound SSC

Článek

Projekt Bloodhound SSC neměl snadný začátek – zhruba před rokem to kvůli nedostatku peněz vypadalo, že vůbec k žádnému pokusu o rekord nedojde.

O pár dní později se však našel štědrý sponzor, a tak se několik dalších měsíců poté rozeběhlo testování. V něm vůz postupně zrychluje – a poslední metou, kterou překonal, je tisíc kilometrů v hodině.

Rychlost, které dosáhl, byla 628 mph, tedy 1010 km/h. To je na úrovni světového rychlostního rekordu z října 1970, který stanovil Gary Gabelich s raketovým autem Blue Flame (česky Modrý plamen) na solných pláních v Bonneville v americkém Utahu. Jeho rychlost, 1001,667 km/h na letmou míli, je v současnosti čtvrtá nejvyšší.

Ta úplně nejvyšší, tedy současný světový rekord, je 1227,986 km/h na letmou míli. Andy Green ho stanovil s vozem Thrust SSC v říjnu 1997 v americké poušti Black Rock. Je prvním a zatím jediným člověkem, který v autě překonal rychlost zvuku (cca 1200 km/h).

Bloodhound SSC je téhle rychlosti už docela blízko, a to jsme pořád ve fázi testování. Pokus o rekord a zároveň překonání tisíce mil v hodině by měl proběhnout někdy v roce 2020, a to opět s Andym Greenem v kokpitu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám