Hlavní obsah

Volkswagen vystřelil k Nebeské bráně v rekordním čase

Novinky, fra

Nebeská brána je skalní útvar v čínských horách, který není úplně jednoduché „dobýt”. Vede k němu totiž uzoučká silnice Tchien-men Šan, která je známá svou extrémní obtížností. Volkswagen ale postavil na start svůj elektrický závoďák a v cíli mohl podepsat protokol o novém rekordu.

Foto: Volkswagen

99 zatáček a 1100 m převýšení

Článek

Na horu Tchien-men v provincii Hunan se denně vydávají desítky autobusů, protože Schody do nebe, jak se v překladu jmenují taoistické schody k ohromnému průchodu skrz horu, neustále lákají ohromné davy turistů. Ovšem nahoru není jiná cesta než po jedenáct kilometrů dlouhé a velmi úzké silnici, která se klikatí svými 99 zatáčkami a po cestě překoná převýšení 1100 metrů.

Je to neskutečná zkouška řidičského umění i strojů, které tam jezdí. Protože to není veřejná cesta, jezdí tam jen autobusy nebo závodní speciály. Cesta se totiž velmi často stává cílem závodních aut, která se chtějí v Číně vytáhnout. Silnice je totiž něco jako asijský Pikes Peak.

Volkswagen v rekordu

Poté, co Volkswagen se svým elektrickým závoďákem ID.R zvládl vyjet právě Pikes Peak ve světovém rekordu, zvládl překonat Formuli 1 nebo stát se nejrychlejším elektrickým vozem na Nordschleife, zamířil na veledůležitý trh – do Číny. Tam postavil na start téhle silnice svůj speciál.

Foto: Volkswagen

Volkswagen ID.3 v zatáčkách neskutečné horské silnice

Celá tahle trať má ještě jednu zvláštnost, a tou je nemožnost tréninku. Nahoru se neustále šplhají autobusy a zavření silnice nejde udělat na dlouho. A tak závodníci, jako v tomto případě Romain Dumas, vyráží na trať vybaveni jen teoretickými informacemi.

Přesto auto proletělo cílem v rekordním čase 7:38.585 minut. Rychleji než kdokoli předtím. Asi na dlouhou dobu tenhle rekord držet bude.

Foto: Volkswagen

Vítězné gesto v cíli

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám