Hlavní obsah

Ženevský autosalon je ohrožen i pro příští rok

Zrušení letošního ženevského autosalonu na poslední chvíli znamenalo spoustu ztracených peněz pro jeho organizátory. Záchranná půjčka, kterou jim nabídl ženevský kanton, ale má mít neakceptovatelné podmínky. Jednou z nich je i závazek pořádat autosalon v březnu 2021, přičemž reálnější je až rok 2022.

Foto: Salvatore di Nolfi, ČTK/AP

Přípravy letošní ženevské autoshow z pátku 28. února 2020

Článek

Letošní ženevský autosalon byl zrušen kvůli koronavirové pandemii, a to pouhé čtyři dny před plánovaným zahájením. To znamená, že bylo všechno připraveno, což si pochopitelně vyžádalo značné náklady - konkrétně 11 milionů franků, tedy asi 280,91 milionu korun.

Tohle měl nabídnout ženevský autosalon, ale koronavirus byl proti: 15 důležitých premiér

Autosalon Ženeva

Organizace Foundation of the GIMS pořádající ženevský autosalon se kvůli tomu dostala do finančních potíží a požádala ženevský kanton o podporu. Ženevská státní rada pomoc skutečně nabídla, a to ve formě půjčky ve výši 16,8 milionu franků (429 milionů korun), která měla pokrýt náklady vzniklé z neuspořádání letošního ročníku a také náklady s uspořádáním příštího ročníku.

Podle vyjádření organizátorů jsou ale podmínky půjčky neakceptovatelné. Jednak by veškerá práce s uspořádáním autosalonu měla být přesunuta na firmu Palexpo SA, která provozuje stejnojmenné výstaviště, kde se autosalon konává. A navíc jsou podmínky „v přímém rozporu se statuty a zejména účelem organizace, stanovenými před více než 100 lety,” stojí ve vyjádření. Pro úplnost - první ženevský autosalon se konal v roce 1905.

Koronavirus versus ženevské výstaviště: Autosalon byl před zákazem téměř připraven

Autosalon Ženeva

Kromě toho podmínky půjčky vyžadují, aby se příští ženevský autosalon konal v březnu 2021. Velcí vystavovatelé ale údajně podporují pořádání příštího autosalonu raději až v roce 2022.

Za takovýchto podmínek organizátoři půjčku odmítli. Uvedla, že se snaží co nejrychleji nastolit finanční stabilitu, aby mohli uspořádat další autosalon, ovšem co ve skutečnosti odmítnutí půjčky pro budoucnost autosalonu znamená, je otázkou. Zatím to vypadá, že 90. ročník se bude konat spíš až v roce 2022.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám