Hlavní obsah

Tohle měl nabídnout ženevský autosalon, ale koronavirus byl proti: 15 důležitých premiér

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V loňském roce navštívilo ženevský autosalon přes 600 tisíc lidí. Když ale švýcarská vláda kvůli obavám z šíření koronaviru zakázala do 15. března akce s účastí více než tisícovky lidí, bylo jasno. Zrušená autoshow v Ženevě si jako poslední evropský autosalon drží svou prestiž. I přes spousty neúčastí by se bylo na co dívat.

Foto: Salvatore di Nolfi, ČTK/AP

Přípravy ženevské autoshow z pátku 28. února.

Článek

Místo běhání mezi rozhovory, tiskovými konferencemi a hledání místečka na focení novinek mezi davy letos naše automobilová sekce zůstala v redakci. Automobilky se rovněž musely přizpůsobit.

Místo nablýskaných show na stáncích jsme byli v první novinářské dny od pondělí do úterý zásobováni improvizovanými živými přenosy. V pátek, kdy se o osudu autosalonu definitivně rozhodlo, byly nákladné stánky automobilek již téměř zcela postaveny, hotely a letenky dávno zaplaceny...

Koronavirus versus ženevské výstaviště: Autosalon byl před zákazem téměř připraven

Autosalon Ženeva

Vybrali jsme patnáct nejdůležitějších novinek z neuskutečněného ženevského autosalonu, které si budeme muset naživo prohlédnout při jiné příležitosti. Seřazeny jsou v abecedním pořadí:

Alfa Romeo Giulia GTA

Alfa Romeo Giulia GTAm je nejdrsnější verzí italského sedanu, vzdá se i zadních sedaček

AutoMoto

Italský sedan střední třídy je už ve verzi QV pěkný divočák. Varianta GTA přidává koně navíc a shazuje i přebytečná kila. Vypadá mnohem agresivněji, a když zvolíte verzi GTAm, zbavíte se dokonce i zadních sedaček.

Foto: Alfa Romeo

Alfa Romeo Giulia GTAm

Audi A3

V Audi A3 čtvrté generace upoutá divoce navržená kabina

AutoMoto

Hatchback nižší střední třídy od Audi v novém vydání sází především na nové technologie a interiér. Elektrifikaci se podrobí později, zatím je k mání se třemi motory, a dokonce už známe i první českou cenu.

Foto: Audi

Audi A3

BMW i4

Mnichovské kladivo na Teslu. BMW i4 má 530 koní a dlouhý dojezd

AutoMoto

Gran Coupé i4 je prvním vozem z druhé vlny podznačky BMW i. Zatím jde jen o koncept, ale příští rok má zaujmout nejen svou elegancí, ale také dlouhým dojezdem na jedno nabití. Jedná se o protiklad elektrickým SUV, které u německých prémiových značek zásuvkovou revoluci odstartovaly.

Foto: BMW

Koncept BMW i4

Cupra Leon

Cupra uvedla ostrý Leon. Také jako plug-in hybrid

Autosalon Ženeva

Nový Seat Leon, který by si výstavní premiéru ve standardní verzi také střihnul právě v Ženevě, už prošel kúrou u osamostatněné značky Cupra. Podobně jako příbuzní Volkswagen Golf GTE či Škoda Octavia RS iV i s plug-in hybridním ústrojím.

Foto: Cupra

Cupra Leon

Cupra Formentor

První samostatný model značky Cupra: Formentor má přes 300 koní a je to SUV

AutoMoto

Cupra v Ženevě chtěla ukázat také produkční verzi konceptu Formentor. Jméno i vzhled si sériová varianta zachovala. Sdílí techniku s Cuprou Leon, ale jde o model, který u Seatu se slabšími motory neseženete. V nejvyšší specifikaci má nabídnout přes 300 koní.

Foto: Cupra

Cupra Formentor

Dacia Spring

Konečně lidový elektromobil pro Evropu? Dacia představuje malý crossover Spring

AutoMoto

Dacia se naplno pouští do elektromobility. Spring je zatím předprodukční koncept, ale příští rok přijede sériově. Má nabídnout elektromobilitu všem, stlačit cenu na minimum. Jak je u této značky zvykem i u konvenčních aut. Základ našel v čínském Renaultu K-ZE.

Foto: Dacia

Koncept Dacia Spring

DS 9

DS 9 je novým vrcholem francouzského luxusu, nabídne až 360 koňských sil

Autosalon Ženeva

Prémiová automobilka DS se po svém osamostatnění v rámci skupiny PSA rozhodla na světovém trhu konečně předvést vlajkovou limuzínu. Sedan střední třídy stojí na platformě prodlouženého Peugeotu 508 L a nabídne především plug-in hybridní ústrojí. A také zajímavé detaily zvenčí i uvnitř.

Foto: DS Automobiles

DS 9

Fiat 500e

Fiat se do Ženevy chystal s novou pětistovkou. Nově jde pouze o elektromobil.

Foto: Fiat

Nový Fiat 500e

Hyundai i20

Hyundai ukázal interiér nové i20, nabídne dva displeje

AutoMoto

Nový Hyundai i20 je další horkou novinkou segmentu B a o přízeň zabojovat třeba s novým Renaultem Clio či Evropským autem roku 2020, Peugeotem 208. Má odvážný design, mildhybridní techniku a moderní kabinu.

Foto: Hyundai

Nový Hyundai i20

Hyundai i30 po faceliftu

Nošovický Hyundai i30 má po faceliftu

Autosalon Ženeva

Další premiérou na stánku Hyundai měl být facelift i30. Zejména v přední části modernizace autu podle nás opravdu pomohla.

Foto: Hyundai

Hyundai i30 facelift

Mercedes-Benz třídy E

Mercedes třídy E přijíždí s faceliftem

AutoMoto

Mercedes-Benz měl do Ženevy přijet s armádou kompaktních plug-in hybridů, elektrifikaci ve velké míře podstoupila i třída E. A také už tolik nevypadá jako třída S. Možná však připomíná tu chystanou.

Foto: Mercedes-Benz

Modernizovaný Mercedes-AMG E 53 T

Škoda Octavia RS iV

Nová Škoda Octavia RS je tady, novinku jsme prohlédli do detailu

AutoMoto

Největší novinkou z pohledu mladoboleslavské automobilky byla nová Octavia ve verzi RS iV. Přídomek iV značí plug-in hybridní pohonné ústrojí. To Škoda prezentuje nejdříve, veřejným tajemstvím je ale i příchod dalších zážehových a vznětových motorizací.

Foto: Škoda Auto

Škoda Octavia RS iV

Volkswagen Caddy

Nový VW Caddy je tady. Pracant dostal i moderní vychytávky

Autosalon Ženeva

Kompaktní užitkový Volkswagen se představil ještě před Ženevou, takže to Němcům nemuselo být úplně líto. Ovšem do ženevských novinek si zahrnout zaslouží. Je založen na novém Golfu, ve srovnání s předchůdcem tak působí o poznání civilněji.

Foto: Volkswagen

Nový Volkswagen Caddy

Volkswagen Golf v rychlých verzích

Volkswagen představuje rychlý Golf třikrát jinak. GTI, GTD a GTE

Autosalon Ženeva

Rovnou ve třech variantách se měl ukázat Volkswagen Golf osmé generace. Na výběr bude ze zážehové, vznětové i plug-in hybridní varianty. Tedy jako GTI, GTD a GTE.

Foto: Volkswagen

Volkswagen Golf GTD

Volkswagen ID.4

Volkswagen představil elektrický crossover ID.4

AutoMoto

Své chtěla říct také vznikající rodina ID. Volkswagen po konceptu Crozz ukázal produkční verzi ID.4. Až sundá poslední zbytky maskování, zařadí se příští rok vedle hatchbacku ID.3.

Foto: Volkswagen

Volkswagen ID.4

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám