Hlavní obsah

Kvůli koronaviru kompletně zrušili Ženevský autosalon

• Aktualizováno
Novinky, laz

Ženevský autosalon měl být vrcholem automobilového roku 2020, nakonec se však ruší. Organizátoři k tomu byli přinuceni rozhodnutím švýcarské vlády, která kvůli prevenci šíření koronaviru zakázala pořádání všech akcí s účastí více než tisícovky lidí, a to zatím do 15. března.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Ženevský autosalon. Archivní snímek.

Článek

Autosalon v Ženevě měl své brány otevírat 3. března pro odbornou veřejnost, o dva dny později i pro další návštěvníky. Ještě ve čtvrtek organizátoři ujišťovali, že ke zrušení největšího evropského autosalonu nepřistoupí.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Výstaviště Palexpo přišlo v průběhu týdne před otevřením i s preventivními opatřeními včetně kontroly personálu vystavovatelů.

Škoda poutá na novou Octavii RS těsně před ženevskou premiérou, poprvé bude do zásuvky

Autosalon Ženeva

Informaci o zrušení akce nejprve organizátoři rozeslali vystavovatelům. Rozhodnutí Novinkám potvrdilo české zastoupení Škody a Toyoty.

"Litujeme této situace, ale zdraví všech účastníků je pro nás a naše vystavovatele nejvyšší prioritou. Jedná se o zásah vyšší moci a o obrovské ztráty pro výrobce, kteří do své přítomnosti v Ženevě značně investovali. Jsme však přesvědčeni, že toto rozhodnutí pochopí,“ uvedl kolem pátečního poledne na tiskové konferenci Maurice Turrettini, předseda správní rady autosalonu.

Stánky na výstavišti se chystají několik dní předem, první práce ještě před zákazem od vlády již probíhaly. Automobilkám tak pravděpodobně vznikne nepříjemná ztráta za logistiku a další náklady spojené s účastí na autosalonu. Jde o další ránu pro světové autosalony, které se už tak dlouhodobě potýkají s nezájmem ze strany vystavovatelů.

Dostal pokutu za parkování, nafotil stovky policejních aut při stejném přestupku

AutoMoto

„Finanční důsledky pro všechny účastníky akce jsou významné a v nadcházejících týdnech bude nutné je posoudit. Jedno je jisté. Peníze za zakoupené vstupenky budou vráceny. Budeme o tom co nejdříve informovat prostřednictvím webových stránek,“ stojí v tiskovém prohlášení organizátorů.

Autosalon Ženeva se měl letos konat podevadesáté. První ročník se uskutečnil již v roce 1905. Švýcarská motorshow v současnosti platí za nejprestižnější akci tohoto typu v Evropě. Kvůli koronaviru byl už během února na neurčito odsunut i autosalon v Pekingu, původně byl plánován na 21. až 30. dubna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám