Hlavní obsah

"Stresované" brambory obsahují dvojnásobek protirakovinných antioxidantů

– Tokyo

Brambory patří mezi nejzdravější potraviny našeho jídelníčku. Jsou nejen bohatým zdrojem sacharidů, ale obsahují také velké množství vitaminu C a dalších antioxidantů. Japonci teď zjistili, že lze z brambor učinit potravinu ještě zdravější překypující těmito látkami, které chrání tělo před rakovinou i chorobami srdce a stárnutím. Stačí je vystavit stresu. Oni použili elektrošok či ultrazvuk a dosáhli tak znásobení obsahu antioxidantů v hlízách.

Foto: Profimedia.cz

Brambory by mohly být v budoucnu ještě daleko prospěšnější než dosud, a to díky takzvanému "stresování".

Článek

Poté se z brambor staly doslova 'superpotraviny'. Podle expertů z Univerzity Obihiro bychom tak mohli získat plodinu, která by představovala významnou potravinu pro prevenci vážných onemocnění.

„Víme už z předchozích studií, že poškrábáním či vyvoláním jiného stresu lze stimulovat akumulaci blahodárných fenolických látek v bramborách,“ uvedl ke své studii doktor Kazunori Hironaka.

Plodiny vystavené stresu člověku prospívají

Takzvané stresování zeleniny, ať to zní jakkoli komicky, může mít velký význam pro budoucí stravování člověka. Plodiny vystavené stresu totiž produkují ve vysoké koncentraci látky, které lidskému organismu neškodí, ale naopak mu výrazně prospívají. Přesně naopak je tomu u živočišné stravy, tam většinou stres vede k produkci člověku škodících látek.

„Antioxidanty nalezené v ovoci a zelenině považujeme za výživově velmi významné při prevenci chronických onemocnění jako kardiovaskulárních chorob, různých typů rakoviny, diabetu a neurologických obtíží. Produkci antioxidantů lze přitom vyvolat různými typy stresu,“ tvrdí doktor Hironaka. Při pokusech v laboratoři vystavoval brambory ultrazvukovým vlnám či mírným elektrickým šokům. Po tomto ošetření obsahovaly hlízy až dvojnásobek normální hladiny antioxidantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám