Hlavní obsah

Zdravě upravené maso ocení dietologové i skuteční labužníci

Novinky, Karolina Zarzycká

Libové maso zaujímá v redukčním jídelníčku důležité místo. S masem dodáváme tělu dostatek bílkovin a množství vitaminů, minerálních látek, esenciálních mastných kyselin a aminokyselin.

Foto: Profimedia.cz

Pro úpravu libového masa se nám skýtá mnoho možností. Otázkou je, jakou nejzdravější zvolíme.

Článek

Maso má navíc příznivou energetickou hodnotu a dokáže na delší dobu zasytit. Musíme jej však vhodně upravit, jinak jídlo nebude ani dietní, ani zdravé. Přinášíme tipy, jak na to.

„Mezi nejvhodnější způsoby úpravy jídla patří vaření v páře, vaření a dušení. Přijatelné je také pečení bez tuku v alobalu, pečící fólii nebo v římském hrnci,“ radí odbornice na výživu Kristýna Galová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy Kompliment. Naprosto nevhodné jsou naopak smažení, fritování a pečení s tukem.

Vaření v páře
Vařit v páře můžeme ryby i drůbež. Nejlépe je využít speciálních varných nádob.
Výhody: v mase zůstanou veškeré minerály, a proto má takto připravený pokrm nejen vysokou nutriční hodnotu, ale také výbornou chuť a málo energie. Nepřidává se tuk, může se současně vařit i zelenina a ušetří se tím i čas.
Vaření
Je vhodné pro přípravu červeného masa - hovězího, telecího, vepřového, zvěřiny.
Nevýhody: část minerálů a tuku z masa mizí z pokrmu do vývaru, tím se snižuje nutriční hodnota pokrmu.
Dušení
Dušení je jedním z nejšetrnějších způsobů úpravy masa.
Výhody: působením páry se snižuje doba tepelné úpravy a dochází k minimálním ztrátám živin a vitaminů. Navíc se k masu přidává jen voda, nikoli tuk.
Pečení
Pro ty, již se snaží shodit nějaké to kilo, je pečení ve fóliích nebo římském hrnci bez tuku ideální. Jinak by měli péci spíše výjimečně, neboť se pečou především tučná masa.
Výhody: pečením se připraví chutný pokrm s vyhovující energetickou hodnotou. Pozor na přepékání. Při dlouhém pečení dochází ke spálení bílkovin a tvorbě karcinogenních látek. Vhodné je jídlo doplnit salátem ze syrové zeleniny.
Grilování
Jako zdravý způsob přípravy masa je třeba naučit se grilovat správně, například používat libové maso a grilovat v alobalu nebo na hliníkovém tácku. Oproti grilování na otevřeném ohni je zdravější grilování na kameni nebo elektrickém grilu.
Pozor na odkapávání tuku do ohně a na působení dýmu z otevřeného ohně - způsobuje uvolňování rakovinotvorných látek (polycyklických aromatických uhlovodíků), které stoupají s horkým vzduchem na grilované maso.
Smažení
Je nevhodné, neboť si tímto způsobem vyrábíme kalorickou bombu - například smažený řízek v trojobalu. Pak dochází k oxidaci použitého tuku, čímž vznikají nebezpečné volné radikály s karcinogenními účinky, jež se podílejí se na vzniku nemocí srdce a cév.
Pozor zvláště na fritování. Jde o var v oleji, při němž vznikají agresivní transmastné kyseliny. Kdo nechce hazardovat se zdravím, fritovaným jídlům nechť se vyhne.
Uzení
Uzení je nezdravý způsob úpravy masa zejména kvůli dýmu, jehož působením se vytvářejí karcinogenní látky. Pravidelná konzumace uzenin je velice riziková.

Anketa

Jak nejčastěji upravujete maso?
1. Vařením
5 %
2. Vařením v páře
2,2 %
3. Dušením
23 %
4. Pečením
49,5 %
5. Grilováním
6 %
6. Smažením
10,6 %
7. Uzením
0,7 %
8. Jinak
0,9 %
9. Nijak
2,1 %
Celkem hlasovalo 1052 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám