Hlavní obsah

Británie do války proti Sýrii nepůjde, Cameron v parlamentu prohrál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Británie se nezúčastní žádné vojenské akce proti Sýrii. Uvedl to po nečekané prohře vlády v parlamentním hlasování o usnesení k syrské krizi tamní ministr obrany Philip Hammond. Potvrdil to i premiér David Cameron, který po hlasování ve sněmovně přislíbil, že názor parlamentu neobejde a bude ho respektovat.

Foto: Reuters

Britský premiér David Cameron v parlamentu hájil případný zásah proti Sýrii.

Článek

Premiér Cameron po hlasování v prohlášení uvedl, že je jasné, že si britský lid vojenský zásah nepřeje. Vláda Davida Camerona byla až dosud považována za stoupence zásahu proti režimu Bašára Asada, kterého syrská opozice a některé západní státy obviňují z chemického útoku proti vlastnímu obyvatelstvu.

"Doufal jsem, že se argumenty prosadíme, ale pochopili jsme, že je tu hluboké zřídlo nedůvěry k angažování se na Blízkém východu," řekl ministr obrany Philip Hammond v nočním programu televize BBC.

Připustil, že klíčový britský spojenec, Spojené státy, mohou být britským postojem nezapojit se do akce zklamány, ale nemyslí si, že by britská neúčast mohla vojenskou akci zastavit.

Francouzský prezident Francois Hollande uvedl, že ani hlasování britského parlamentu nic nemění na odhodlání Paříže podniknout tvrdou akci. Listu Le Monde řekl, že na stole jsou všechny možnosti, ale že se žádná neudělá bez podmínek, které by ji oprávnily. Dodal, že nemůže vyloučit zásah ještě před příští středou.

Čekání na Obamu

Bílý dům mezitím podle agentury AFP potvrdil, že Barack Obama rozhodne o postupu v syrské otázce v zájmu Spojených států. Nadále není vyloučena ani jednostranná akce USA.

"Spojené státy budou dále konzultovat britskou vládu jako jednoho z našich nejbližších spojenců a přátel", ale "rozhodnutí prezidenta Obamy se budou řídit tím, co je v zájmu USA," uvedla mluvčí pro otázky národní bezpečnosti Caitlin Haydenová.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Britský ministr obrany Philip Hammond (vpravo) s náčelníkem generálního štábu Nickem Houghtonem

Cameronova vláda ve čtvrtek v noci prohrála hlasování ve sněmovně ohledně vojenské intervence v Sýrii v poměru 272 ku 285 hlasům.

Analýza: Úder by byl oprávněný

Před parlamentní debatou britská vláda zveřejnila vlastní interní analýzu, podle níž by byl vojenský úder proti Sýrii oprávněný i v případě, že by jej blokovala Rada bezpečnosti OSN. Podle dobrozdání by byl útok oprávněný, protože by šlo o "humanitární intervenci".

Související témata

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Syřanka s barvami národní vlajky na prstech

Foto: Novinky/Reuters

David Cameron hovoří o referendu o vystoupení z EU

Foto: Jason Reed, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Foto: OSN, Novinky

Vláda také argumentovala materiálem britských zpravodajských služeb, podle kterého není pochyb, že v Damašku došlo k chemickému útoku. Podle zprávy neexistuje "žádný hodnověrný alternativní scénář", než že jde o dílo syrského režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám