Hlavní obsah

Pákistán dvojku Tálibánu Spojeným státům nevydá

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pákistán Spojeným státům nevydá druhého nejvyššího muže afghánského povstaleckého hnutí Tálibán mullu Baradara ani další dva předáky Tálibánu, o jejichž nedávných zadrženích úřady v tomto týdnu informovaly. V pátek to podle agentury AP uvedl pákistánský ministr vnitra Rahmán Málik. Připustil však, že by trojice mohla být deportována do Afghánistánu.

Foto: Akhtar Soomro , Reuters

Příslušník pákistánské polovojenské jednotky

Článek

Úřady mullu Abdula Ghaního Baradara, nejvýše postaveného představitele Tálibánu, který byl od invaze Američanů do Afghánistánu v roce 2001 zadržen, stále vyslýchají. To samé platí pro dva stínové guvernéry Tálibánu, o jejichž zadržení Pákistán informoval ve čtvrtek. [celá zpráva]

Když bude zjištěno, že zadržení v Pákistánu nespáchali žádný trestný čin, v zemi nezůstanou. „Jestliže nic neprovedli, půjdou zpět do země svého původu, nikoliv do USA,“ řekl Málik.

Pákistánská tajná služba ISI trojici zatkla ve spolupráci s americkou CIA asi před dvěma týdny. Okolnosti zadržení zůstávají neznámé. Ví se pouze, že Baradar byl zatčen v Karáčí v madráse.  Následovala série razií pákistánských sil, při nichž mělo být zadrženo také devět příslušníků teroristické sítě Al-Káida. Úřady navíc oznámily, že nálet amerického bezpilotního stroje ve čtvrtek zabil syna jednoho z velitelů Tálibánu Sirádže Hakkáního.

Tálibán zatčení popírá s tím, že NATO šíří propagandu, která má za cíl podlomit odhodlání jeho bojovníků.

V Pákistánu tento týden jednal americký vyjednavač pro oblast Richard Holbrooke. Odmítl, že by zatčení Baradara a dalších souviselo se snahami zahájit dialog s Tálibánem o míru.

Reklama

Související články

Obleženým tálibům dochází střelivo

Obleženým bojovníkům povstaleckého hnutí Tálibán ve městě Mardžáh dochází munice. Velení NATO zachytilo komunikaci mezi táliby. Ofenziva koaličních vojsk...

Výběr článků

Načítám