Hlavní obsah

Německo bude tlačit na země, aby přijímaly zpět odmítnuté běžence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo bude tlačit na země severní Afriky, aby přijímaly zpět odmítnuté žadatele o azyl. Použije k tomu i nástroje rozvojové politiky, řekla kancléřka Angela Merkelová po nočním jednání s premiéry německých spolkových zemí. Vláda podle ní také vytvoří pobídky pro výstavbu nových bytů v Německu, aby zajistila ubytování pro uprchlíky.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Merkelová na tiskové konferenci připomněla, že se představitelé vládních stran ve čtvrtek dohodli na zařazení Tuniska, Alžírska a Maroka na seznam bezpečných zemí, což znamená, že občané těchto států nebudou mít šanci získat v Německu azyl. [celá zpráva]

"Nyní se musíme zaměřit na to, jak můžeme lépe a rychleji vracet odmítnuté žadatele o azyl. Budeme jednat s každou z těchto zemí původu a budeme se snažit pokročit vpřed za využití nástrojů zahraniční i rozvojové politiky," řekla kancléřka.

Němečtí politici už v minulosti navrhovali, aby Berlín omezil nebo zcela zastavil rozvojovou pomoc pro ty státy, které se budou zdráhat přijmout zpět své občany, kteří v Německu azyl nedostali.

Související téma:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Merkelová také zdůraznila, že pro běžence, kteří mohou azyl získat, je nutné zajistit podmínky pro jejich integraci do společnosti. "Jejich úspěšná integrace na pracovní trh a to, aby si osvojili naše hodnoty, je klíčový projekt pro příští roky," řekla kancléřka. Vláda to podle ní podpoří i pobídkami pro stavbu bytů pro běžence. Kabinet by měl stavebním společnostem poskytnout daňové úlevy, jejich rozsah ale Merkelová neupřesnila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám