Hlavní obsah

Británie přijme více osamocených syrských dětí

Londýn

Velká Británie přijme větší počet osamocených dětí ze Sýrie a dalších válečných oblastí. O jaký počet se má jednat, to Londýn neuvedl. Britský premiér David Cameron loni oznámil, že jeho země do roku 2020 přijme 20 000 uprchlíků ze Sýrie. Děti bez rodičů, o nichž bylo nově rozhodnuto, mají být navíc. Podle zdrojů stanice BBC jich ale nemá být nijak závratně mnoho.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

Britové zatím přijali tisíc uprchlíků ze Sýrie. Vládu za to kritizuje opozice, podle které je to málo. Další nejnaléhavější případy má identifikovat ministerstvo vnitra ve spolupráci s Úřadem vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR). Tyto uprchlíky budou Britové vybírat přímo v táborech na Blízkém východě.

Cameronova vláda současně oznámila, že uvolní 10 miliónů liber (354 miliónů korun) na pomoc dětským uprchlíkům, kteří se už nalézají na evropské pevnině. Aktivisté naléhají, aby 3000 těchto dětí Británie přijala. Charita Save the Children v té souvislosti upozornila, že nezletilí uprchlíci v Evropě jsou obzvlášť zranitelní.

Ministr pro přistěhovalectví James Brokenshire ale upozornil, že Londýn už podporuje další evropské země v uprchlické krizi nemalou měrou: „Poskytujeme ostatním evropským zemím včetně západního Balkánu pomoc a podporu, milióny liber“.

Uprchlíci mohou ve Velké Británii zůstat pět let, potom smí žádat o trvalý pobyt. Británie podle BBC poskytuje 1,1 miliardy liber (39 miliard korun) na humanitární pomoc v Sýrii a sousedních zemích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám