Hlavní obsah

Moskva: Dohoda o příměří platí, ale žádné mírové sbory na Donbasu nechceme

Paříž/New York
Aktualizováno

Dohoda z Minsku o příměří, výměně zajatců a stažení těžké techniky z linie dotyku platí. Telefonicky se na tom shodli prezidenti Ukrajiny a Ruska Petro Porošenko a Vladimir Putin. Oznámila to kancelář francouzského prezidenta Françoise Hollanda, který po boku německé kancléřky Angely Merkelové pomáhal dohodě minulý týden na svět.

Foto: Mykola Lazarenko/Ukrainian Presidential Press Service/Handout, Reuters

Zleva ruský prezident Putin, prezident Francie Hollande, německá kancléřka Merkelová a hlava Ukrajiny Porošenko v Minsku.

Článek

Všichni čtyři státníci spolu ve čtvrtek hovořili o vývoji situace po stažení většiny ukrajinských sil z obleženého Debalceva. Moskva už dříve uvedla, že dohoda o klidu zbraní se na Debalcevo nevztahovala, protože se vrací k územnímu rozdělení v září loňského roku a tehdy město ovládali vzbouřenci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Platnost dohod ve čtvrtek nepotvrdili jen prezidenti Porošenko a Putin, ale také doněčtí povstalci. Vyjednavač za samozvanou lidovou republiku Denis Pušilin uvedl, že její vedení je připraveno k dialogu a výměně válečných zajatců. Rovněž je prý připraveno zajistit bezpečnost pozorovatelům OBSE v celém Debalcevu. Členové mise tam dosud nesmějí.

Západ v čele s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem a americkou vládou po dobytí Debalceva varoval před další eskalací bojů, které by ohrozily mírový plán.

Moskva se zase ohradila proti úmyslu prezidenta Porošenka pozvat na východní Ukrajinu mírové sbory OSN a EU. Velvyslanec Ruska v OSN Vitalij Čurkin to označil za destruktivní krok.

Porošenko jím podle něj „vzbuzuje podezření, že chce dohody z Minsku zničit“. „Pokud hned někdo navrhuje nové plány, vzbuzuje to otázku, zda budou dohody dodržovány,“ prohlásil Čurkin.

Reklama

Související články

Ukončeme válku sankcí, vyzývá Moskva

Moskva si vyhradila právo adekvátně reagovat na nové sankce, které na Rusko kvůli Ukrajině uvalila Kanada. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Moskva...

Výběr článků

Načítám