Hlavní obsah

Putin navštíví v únoru Maďarsko, chystají se protesty

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Ruský prezident Vladimír Putin přiletí 17. února na pracovní návštěvu Maďarska. V diskusním pořadu televize TV2 to ve středu potvrdil maďarský ministra zahraničí Péter Szijjártó.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Na programu budou maďarsko-ruské politické, obchodní a hospodářské vztahy, energetická bezpečnost střední Evropy. Tématem bude samozřejmě také situace na Ukrajině,“ uvedl Szijjártó. Maďarský premiér Viktor Orbán navštívil Moskvu loni v lednu.

„Putin přijede do Maďarska v čase, kdy se zhoršily vzájemné maďarsko-americké vztahy. Washingtonu se nelibí přibližování Moskvy a Budapešti,“ upozornil v této souvislosti maďarský deník Népszava. Orbán opakovaně kritizoval protiruské sankce a loni v Moskvě podepsal dohodu o dostavbě jaderné elektrárny Paks.

Maďarsko-americké vztahy se zhoršily poté, co USA označily několik maďarských vysokých státních úředníků za nežádoucí osoby a odmítly jim udělit víza. Americký senátor John McCain označil Orbána za neofašistického diktátora, který jde na ruku ruskému prezidentovi. [celá zpráva]

Proti návštěvě ruského prezidenta organizují aktivisté na sociální síti protest pod názvem „Nebudeme Putinova kolonie“.

Zatím naposledy navštívil Putin Maďarsko v únoru 2006. S tehdejším premiérem Ferencem Gyurcsányem jednal především o hospodářských a obchodních otázkách

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám