Hlavní obsah

Obama zatím do Moskvy nepřijede, čeká na průlom v odzbrojovacích jednáních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Dlouho očekávaná návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy v Rusku se nejspíše neuskuteční, protože Spojené státy prezidentovu cestu podmiňují "průlomem" ve sporu o protiraketovou obranu a další omezení strategických zbraní. Uvedl to v pátek ruský list Kommersant s odvoláním na své zdroje ve Washingtonu. Obama tak nejspíše do Ruska zavítá až na zářijový summit skupiny G20 v Petrohradu.

Foto: ČTK/AP

Barack Obama zahájil druhé funkční období.

Článek

"K dnešnímu dni je samostatná návštěva Obamy v Moskvě krajně nepravděpodobná," řekl listu nejmenovaný zdroj z americké diplomacie. "Zatím vše směřuje k tomu, že Obama přijede až v září na G20," dodal další diplomat.

Moskva by si podle listu přála Obamu vidět už v červnu či červenci; ruský prezident Vladimir Putin poslal svému protějšku pozvání již loni. Ale Obamově cestě brání "zásadní rozpory" ohledně rozmístění protiraketové obrany v Evropě a dalšího omezení jaderných zbraní.

"USA usilují o další snížení ruského jaderného potenciálu, řeč jde o strategických jaderných hlavicích na nosičích či o taktické jaderné zbraně, u nichž má Moskva převahu," uvedl v listu penzionovaný generál Jevgenij Bužinskij. a dodal: "Ale doufat v pokrok v těchto otázkách bez kompromisů v protiraketové obraně, která nejvíce Moskvu dráždí, by nebylo seriózní."

Podle generála by Moskvu uspokojilo politické prohlášení, že protiraketová obrana nebude zaměřena proti Rusku, odstoupení od plánu rozmístit antirakety v Polsku a v Pobaltí.

Washington se nicméně snaží vyvést vztahy s Moskvou ze slepé uličky: o víkendu má viceprezident Joe Biden jednat s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem v Mnichově a tento měsíc vyšle šéf Bílého domu za Putinem svého poradce pro národní bezpečnost Toma Donilona.

Reklama

Výběr článků

Načítám