Hlavní obsah

Noční vlci dorazili do Brna. Odpůrců si nevšímali, ruskou hymnu ale nepustili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Na brněnský Ústřední hřbitov dorazilo v sobotu dopoledne několik desítek motorkářů spojených se skupinou Noční vlci. Společně s dalšími příznivci se poklonili padlým vojákům Rudé armády. Před vchodem na hřbitov na motorkáře, jejichž klub je spojován s podporou ruského režimu, čekalo několik odpůrců. Vše se ale obešlo bez vážnějších konfliktů.

Do Brna dorazily desítky motorkářů ze skupiny Noční vlci.Video: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Zatímco motorkáři v rámci akce „Cesta vítězství“, která odstartovala na konci dubna na Slovensku, přijížděli na parkoviště u hřbitova, před vchodem na ně čekaly asi dvě desítky odpůrců. Mávali vlajkami NATO, Česka, Slovenska a Ukrajiny. Roztáhli také velký transparent se slovy „Vítáme delegáty ruské teroristické federace“.

„Přišli jsme ukázat, že nesouhlasíme s tím, jak adorují Putinovo teroristické Rusko,“ řekl Novinkám jeden z protestujících. „Konfrontace se bojíme, protože jsou agresivní,“ připustila obavy z motorkářů další účastnice.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Setkání motorkářů s odpůrci se obešlo bez výraznějších výtržností.

Vedoucí české sekce motorkářského klubu vystupující pod jménem Martin ještě na parkovišti všechny účastníky vyzval, aby se nedali vyprovokovat, což většina z nich při průchodu okolo odpůrců vydržela. Pouze několik motorkářů si neodpustilo jedovaté poznámky.

Unie vyškrtla ze sankčního seznamu Slováka Hambálka z Nočních vlků

Evropa

Následovalo položení věnce a květin u památníku padlých rudoarmějců. „Nezapomínejme, proč tady tyhle chlapi i ženy leží. Nezapomínejme, že svoboda není zadarmo, prolili za nás krev,“ připomněl šéf českých motorkářů. Zazněla i česká a slovenská hymna, ruskou hymnu motorkáři nepustili.

K drobnějšímu incidentu došlo až při odchodu ze hřbitova, kdy se jeden ze špalíru účastníků pokusil velmi neobratně típnout nedopalek cigarety o ukrajinskou vlajku.

Akci přihlížel politolog a odborník na extremismus Miroslav Mareš, podle něhož byla poklidná. „Oproti některým předcházejícím akcím tu nebyly žádné přímé propagandistické odkazy. Z mého pohledu byla zajímavá účast motorkářů z balkánského regionu,“ poznamenal Mareš.

O víkendu se budou motorkáři pohybovat ještě na jižní Moravě a dorazí do Kroměříže, v pondělí se vydají do Prahy, kde mají ve 13 hodin dorazit na Olšanské hřbitovy.

Na D1 bourali příznivci Nočních vlků

Krimi

Výběr článků

Načítám