Hlavní obsah

Západ nabízí Asadovi imunitu a jednání ve Švýcarsku

Novinky, rei

Západní diplomaté se snaží zorganizovat schůzku o míru a novém politickém uspořádání v Sýrii, a to za účasti syrského prezidenta Bašára Asada či jeho nejbližších spolupracovníků. Asad by před jednáním dostal záruku beztrestnosti a volnou cestu do Švýcarska, kde by se schůzka uskutečnila.

Foto: ČTK/AP

Britský premiér David Cameron (vlevo) při setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na summitu G20 v Mexiku.

Článek

Plán podle britského deníku Daily Telegraph projednávali tento týden na summitu skupiny zemí G20 v Mexiku prezident USA Barack Obama a britský premiér David Cameron. Impulsem bylo naznačení ruského prezidenta Vladimira Putina, že Moskva nechce držet Asada u moci stůj co stůj.

Západní diplomaté jsou optimističtí a věří, že by mohl být záměr uskutečněn, řekl Telegrafu vysoce postavený pracovník britské vlády.

„Putin naznačil, že nelpí na tom, aby zůstal Asad u moci na neurčito, i když samozřejmě dál říká, že o tom nemá rozhodovat mezinárodní společenství. Ale ti z nás, kdo vedli dvoustranné rozhovory s Putinem, si myslí, že z těchto schůzek vzešlo dost na to, abychom se pokusili vyjednat nějaký přechodný proces v Sýrii,“ řekl listu diplomat.

Západ doufá, že summit ve Švýcarsku by se mohl uskutečnit „v několika příštích týdnech“. Kromě Asada či jeho spolupracovníků by na něm neměli chybět zástupci syrské opozice a delegáti z členských zemí Rady bezpečnosti OSN a klíčových států regionu, jako je Turecko a Saúdská Arábie.

Neshoda s Rusy prý panuje jen ohledně účasti Íránu na schůzce. Moskva jeho účast prosazuje, předseda britské vlády Cameron je proti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám