Hlavní obsah

Rusko bude s aliancí spolupracovat na protiraketové obraně

Lisabon

Rusko v sobotu zareagovalo vstřícně na nabídku NATO ke spolupráci na protiraketové obraně. Vyplynulo to z vyjádření nejvyšších představitelů aliance a Ruska po skončení summitu NATO-Rusko v Lisabonu.

Foto: Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

Šéf aliance Anders Fogh Rasmussen po jednání podotkl, že ruský prezident Dmitrij Medveděv a vedoucí představitelé aliance se shodli, že NATO a Rusko nepředstavují jeden pro druhého hrozbu. Obě strany naopak identifikovaly společné hrozby, kterým čelí. Konkrétně zmínil šíření zbraní hromadného ničení a raket, terorismus a pirátství.

"Máme ambiciózní projekty. Budeme pracovat ve všech oblastech, včetně evropské protiraketové obrany," řekl ruský prezident po setkání s italským premiérem Silviem Berlusconim na okraj summitu.

Medveděv ocenil konstruktivní atmosféru

Medveděv na následné tiskové konferenci ocenil konstruktivní atmosféru, která podle něj na schůzce mezi dvěma partnery, jejichž vztahy se kvůli rusko-gruzínské válce z léta 2008 ocitly na čas na mrtvém bodě, panovala. Podle něj existuje množství problémů, na nichž může Rusko se Severoatlantickou aliancí spolupracovat. Existují ale i oblasti, v nichž se názory liší. Konkrétně zmínil třeba analýzu událostí mezi Ruskem a Gruzií z roku 2008.

Rusko se v minulosti ostře stavělo proti americkým plánům umístit v ČR radar a v Polsku desítku antiraket ze zvažované evropské protiraketové základny. Medveděv dnes zdůraznil, že Moskva si myslela a stále myslí, že staré plány USA na protiraketovou obranu byly namířeny proti Rusku.

Administrativa prezidenta Baracka Obamy od nich ale ustoupila. Aliance se na nynějším summitu v Lisabonu dohodla na vzniku vlastní protiraketové architektury, která by měla chránit celé území NATO i jeho obyvatelstvo.

"Vidíme Rusko jako partnera, ne jako protivníka," zdůraznil Obama na tiskové konferenci po skončení summitu s Ruskem. Minulé střety a tlaky jsou podle něj minulostí.

To, že se Rusko s aliancí o jejím vznikajícím protiraketovém deštníku bude bavit, ale podle zasvěcených ještě neznamená, že se přímo do tohoto systému zapojí. O konkrétních možnostech spolupráce se teprve bude debatovat. Výsledky takových debat a spolupráce nelze předem předjímat.

Americký prezident opakovaně v Lisabonu naléhal na schválení nové smlouvy START s Ruskem, která má zajistit omezení strategických jaderných zbraní. Podle něj mu spojenci z NATO řekli, že tento dokument, který má nyní v USA problémy s ratifikací kvůli kritickým hlasům z republikánského tábora, je klíčový pro bezpečnost USA i Evropy. Medveděv poté řekl, že pokud by smlouva START v USA neprošla, bylo by to velmi nepříjemné. Požádal americký Senát, aby se při ratifikaci zachoval zodpovědně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám