Hlavní obsah

Členy NATO bude chránit společný protiraketový deštník

Právo, roš
Lisabon

NATO se v pátek na summitu v Lisabonu shodlo na přijetí amerického systému raketové obrany, která ochrání území všech jeho členů. Oznámil to prezident USA Barack Obama. „S radostí oznamuji, že vůbec poprvé jsme se dohodli na rozvoji systému protiraketové obrany, který je s to dostatečně pokrýt evropské území NATO a jeho obyvatelstvo, stejně jako Spojené státy,“ citovala Obamu agentura AFP.

Článek

„Nabízí úlohu pro všechny naše spojence. Reaguje na hrozby dneška,“ řekl dále Obama. „Těšíme se na sobotní jednání s Ruskem, se kterým bychom chtěli rozvinout spolupráci i v této oblasti, protože čelíme mnoha podobným hrozbám,“ dodal.

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv přijal pozvání na summit a se spojenci se setká na rámci Rady NATO-Rusko, kde projednají i spolupráci kolem Afghánistánu.

Nečas: naši účast považuji za minimum

Podporu štítu vyjádřili v Lisabonu prezident Václav Klaus i premiér Petr Nečas. „Česká republika jako dlouhodobý obhájce tohoto projektu vítá jakýkoliv pokrok v tomto směru,“ řekl. „Považuju účast v podobě střediska včasného varování za jakési minimum. Určitě budeme chtít širší zapojení,“ dodal s tím, že by mohlo jít o vojenský výzkum.

„Jestli Rusko bude chtít detailně spolupracovat, já nemohou říct, ale náznaky jsou, že ano,“ řekl Klaus. „Čím víc bude dialogu, čím více spolu budou země mluvit, tak to, já myslím, že je určitě dobře,“ dodal prezident.

Spojenci přijali novou strategii

Rovněž v pátek večer  šéfové států a vlád 28 členských zemí schválili novou strategickou koncepci Aliance na příštích deset let, která nahrazuje 11 let starý dokument. „Členové NATO potvrzují, že budou bránit jeden druhého proti útoku, a to se nikdy nezmění,“ prohlásil šéf Aliance Anders Fogh Rasmussen. [celá zpráva]

Alianční summit provázejí největší bezpečnostní opatření, jaké portugalská metropole zažila. Hlavní protesty jsou svolány na dnešek. Největší bdělost panuje kolem veletržního centra, dějiště jednání delegací z více než 40 zemí a mezinárodních organizaci Chrání je sedmitisícová armáda policistů, zapojeno je letectvo i portugalské námořnictvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám