Hlavní obsah

Obama kritizuje přistoupení Palestiny k Mezinárodnímu trestnímu soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama řekl v pondělí v telefonickém rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, že nesouhlasí se začleněním Palestiny do jurisdikce Mezinárodního trestního soudu (ICC).

Foto: Jason Reed, Reuters

Americký prezident Barack Obama a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Článek

„Prezident Obama zdůraznil, že Spojené státy se nedomnívají, že přistoupení Palestiny k ICC je konstruktivní cestou vpřed,” uvedl Bílý dům podle agentury Reuters. Spojené státy kvůli snaze o připojení Palestině k ICC revidují svůj program pomoci Palestincům, napsala agentura AP.

Spojené státy již minulý týden uvedly, že Washington nepovažuje Palestinu za suverénní stát. Z tohoto důvodu se Palestina nemůže připojit k ICC.

Palestinský velvyslanec při OSN Rijád Mansúr předložil oficiální žádost Palestiny o začlenění do jurisdikce ICC v pátek 2. ledna. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun ve středu před týdnem žádost Palestiny přijal. Jak tehdy oznámil jeho mluvčí Stéphane Dujarric, Palestina bude pod ICC spadat od 1. dubna.[celá zpráva]

Soud nemusí vyšetřování zahájit

Palestinci chtějí před soudem obvinit Izraelce z válečných zločinů, soud ale nemusí zahájit vyšetřování v případě, kdy žalovaná strana prokáže, že se případy sama zabývá. Izrael proto zvažuje zahájení vlastního vyšetřování. [celá zpráva]

Soud také ve svém nedávném prohlášení tento měsíc zdůraznil, že přijetí jurisdikce soudu „automaticky neznamená, že dojde k vyšetřování”.

ICC je první stálý trestní soud s celosvětovou působností, který stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám