Hlavní obsah

Ruské stíhačky byly nad Sýrií na dohled od amerických

Američtí piloti stíhaček F-16 startující z Turecka měli v syrském vzdušném prostoru vizuální kontakt s ruskými letouny, uvedl v úterý velitel amerických vzdušných sil Charles Brown pro CBS. Přiblížili se k sobě na zhruba 30 km (20 mil). Informace přichází v době, kdy rostou obavy z nebezpečného chování Rusů nad Sýrií, protože jeden suchoj už pronikl nad Turecko.

Foto: Dmitry Steshin, ČTK/AP

Piloti ruské stíhačky Suchoj Su-30 v Sýrii

Článek

„Nejbližší (kontakt) byl na několik mil s (naším) dálkově ovládaným bezpilotním letounem, ale naše pilotovaná letadla nebyla blíže než dvacet mil“ řekl Brown. Piloti nejprve ruská letadla zachytili na radaru a pak je i viděli.

Zdůraznil, že podobná setkání zaberou jen malý čas letů. „Jsme nahoře mnohem častěji, než jsou (Rusové), takže když se kolem nich pohybujeme, aby byly operace bezpečné, je to jen malý čas ve srovnání s hodinami a hodinami, kdy jsme ve vzduchu nad Irákem a Sýrií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko zveřejnilo záběry z pondělních náletů na syrský Homs, Halab a IdlibVideo: Reuters

Uvedl ale, že bude přesto nutná zvýšená opatrnost, protože Američané plánují zesílit nálety na týl Islámského státu, které by měly podnikat americké strategické nadzvukové bombardéry B-1B.

Foto: Reuters

Americký B-1B Lancer nad Kobani

Informace o setkání amerických a ruských letadel ve vzduchu přišla v době, kdy ruské nálety v Sýrii vzbuzují stále větší nervozitu. Ruský letoun už omylem pronikl nad Turecko. Do tureckého vzdušného prostoru se dostal i další letoun ruské výroby - syrský MiG-29. [celá zpráva]

Ruské lodě mohou chránit základnu v Sýrii

Ve východním Středomoří už působí několik ruských hladinových lodí z Černého moře včetně raketového křižníku Moskva. Oficiálně tam jsou na cvičení zaměřeném na protivzdušnou a protiponorkovou obranu. Spekuluje se však, že mají poskytovat ochranu ruským vzdušným silám v Sýrii.

„Lodě v úkolovém uskupení vedeném raketovým křižníkem Moskva rozmístěné ve východní části Středomoří začaly provádět opatření, aby zajistily protivzdušnou ochranu letecké základny u Latakíje,“ uvedl nejmenovaný ruský zdroj pro britský Daily Mail.

Ve Středomoří jsou nyní kormě Moskvy ještě raketové fregaty Ladnyj a Pytlivij a fregata Smětlivij. Působí tam i jedna loď monitorující dění a několik výsadkových obojživelných plavidel.

Foto: Dmitry Steshin, ČTK/AP

Ruský pilot Suchoje Su-30 kontroluje raketu vzduch vzduch pod křídlem svého stroje

Tisková agentura Interfax AVN zaměřená na zpravodajství z armády citovala nejmenovaný vojenský zdroj, že cvičení je „testem účinnosti systému chránícího leteckou základnu u Latakíje proti náletům“.

Ruské ministerstvo obrany pozvalo zahraniční vojenské představitele do Moskvy ke koordinaci bojových akcí proti IS. Náměstek ministra obrany Anatolij Antonov řekl, že členové mezinárodní koalice, kterou vedou Spojené státy, by měly s ruskou rozvědkou sdílet údaje o pozicích IS.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov uvedl, že cílem ruských náletů je dosáhnout politického řešení konfliktu v Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám