Hlavní obsah

Islámský stát vytvořily nezodpovědné tajné služby, zní z Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Strategické chyby západu a arabských zemí způsobily podle íránského prezidenta Hasana Rúháního nárůst extremismu na Blízkém východě. Uvedl to podle listu The Washington Post ve svém čtvrtečním projevu na Valném shromáždění OSN.

Foto: Jason DeCrow, ČTK/AP

Hasan Rúhání při projevu na VS OSN

Článek

„Jisté zpravodajské služby vložily ostří do rukou těchto šílenců, kteří nyní nikoho neušetří,“ řekl Rúhání, aniž by jmenoval, které země měl na mysli. Jen dodal: „Všichni, kteří hráli roli ve financování a podpoře těchto teroristických skupin, musí nyní uznat své chyby.“

Opakovaně se objevovala tvrzení, že různé sunnitské skupiny bojující proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi podporují Katar nebo Spojené arabské emiráty a zřejmě i Saúdská Arábie.

„Vojenská agrese proti Afghánistánu a Iráku a nepřiměřený zásah v Sýrii jsou jasnými příklady tohoto chybného strategického přístupu na Blízkém východě,“ řekl Rúhání,

S Islámským státem si musí poradit blízkovýchodní region, uvedl ve svém vystoupení íránský prezident. Nepřímo tak napadl snahu USA a jejich spojenců zasahovat v oblasti silou. „Vždycky jsme si mysleli, že demokracie nemůže být transplantována z vnějšku. Není to obchodní produkt, který lze vyvážet ze Západu na Východ,“ pokračoval.

Současně vyzdvihl, že Teherán, který podporuje syrský i irácký režim a kurdské bojovníky, netouží ovládnout ostatní národy v oblasti. Podle něj není třeba podléhat íránofobii.

Související témata

Foto: Fars News/Majid Hagdost, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Tvrdě také odsoudil radikály, kteří rekrutují bojovníky po celém světě: „Jsem ohromen, že si tyto vražedné skupiny říkají islámské.“

Reklama

Výběr článků

Načítám