Hlavní obsah

Írán pomůže USA proti Islámskému státu, Chameneí schválil spolupráci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Nejvyšší íránský duchovní ajatolláh Alí Chameneí schválil spolupráci Íránu se Spojenými státy v boji proti radikální sunnitské organizaci Islámský stát v severním Iráku. V pátek to uvedl server BBC s odkazem na íránské vládní zdroje.

Foto: Fars News, Reuters

Ajatolláh Alí Chameneí

Článek

Chameneí podle nich dal armádnímu velitelství pokyn, aby koordinovalo své vojenské operace s USA, Irákem a kurdskými silami.

BBC poznamenala, že šíitský Írán vnímá sunnitské radikály jako vážnou hrozbu, na druhou stranu se ale vždy stavěl proti vojenskému angažmá Američanů v sousedním Iráku. Washington se zase donedávna snažil Írán izolovat, když kvůli jeho jaderným ambicím prosadil tvrdé mezinárodní sankce, jež byly uvolněny teprve vloni.

Írán však dával v posledních týdnech opakovaně najevo ochotu spolupracovat i s Američany proti sunnitským radikálům, kteří ovládli i části Sýrie. Před dvěma týdny ministr zahraničí Muhammad Džavád Zaríf uvedl, že Teherán je ochoten pomoci v boji za ústupky při vyjednávání o jeho jaderném programu. [celá zpráva]

Před týdnem pak Írán potvrdil, že dodal Kurdům, kteří radikálům na severovýchodě Iráku vzdorují, zbraně. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

Foto: Profimedia.cz

Mešita Al Abbas v Karbale

Foto: Profimedia.cz

Mauzoleum Reza Shah

Americké vzdušné údery nedávno pomohly kurdským silám a šíitským milicím, které Írán podporuje, prolomit dvouměsíční obležení iráckého města Amirlí.

Reklama

Související články

Islámský stát vyhrožuje Putinovi

V dalším videu sunnitští radikálové z Islámského státu hrozí přímo ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi kvůli jeho dobrým vztahům se syrským prezidentem...

Výběr článků

Načítám