Hlavní obsah

Al-Kajdá se bojí tajemného pathrai - čipu CIA

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pákistánských kmenových oblastech se šeptandou šíří strach. Americká CIA podplácí místní vesničany, kteří pak poblíž usedlostí, kde žijí vůdci muslimské teroristické organizace al-Kajdá, pohodí tajemný čip, který sem navede robotické letouny s raketami. Se směsí strachu i fascinace říkají místní lidé podle listu Guardian naváděcímu zařízení "pathrai".

Článek

Pathrai v překladu znamená kovový přístroj. Území na pákistánsko-afghánské hranici je pro cizí agenty nebezpečné. Svou pravomoc tady nemá ani pákistánská vláda, která nyní s nasazením armády svádí boje o údolí Svát. V takzvaných kmenových oblastech mají pevné pozice jak stoupenci Tálibánu, tak al-Kajdá. Podle nepotvrzených zpráv se zde ostatně skrývá i Usáma bin Ládin.

Spojené státy se proto snaží zde zasahovat zprostředkovaně s pomocí podplácení a naváděcích čipů. Během posledních 18 měsíců provedly v Pákistánu americké drony - robotické, na dálku kontrolované bezpilotní letouny - 50 útoků, převážně Jižním a Severním Vazíristánu. Během těchto útoků bylo údajně zabito devět z dvaceti čelných pohlavárů al-Kajdá. Což je úspěch připisovaný právě pathrai.

Všichni o tom mluví. Lidé se bojí, že když se pathrai dostane do vašeho domu, drony zaútočí. Zůstanou jen rozhozené kusy těl.
Tádž Muhammad Vazír, student z Vazíristánu

"Všichni o tom mluví," potvrzuje popularitu naváděcího čipu Tádž Muhammad Vazír, student z Vazíristánu. "Lidé se bojí, že když se pathrai dostane do vašeho domu, drony zaútočí." 

Talibán a al-Kajdá ve vlastní propagandě varuje, že vesničané podplacení CIA rozhazují naváděcí zařízení u jejich domů. Za pár hodin, nebo i dnů přiletí drony a vše srovnají se zemí raketovou salvou. "Zůstanou jen rozhozené kusy těl," říká Vazír, který tvrdí, že viděl jedno místo krátce po útoku.

Útoky jsou řízeny z Las Vegas

Pro velení ozbrojených sil USA jsou drony efektivní zbraní proti vybraným cílům al-Kajdá. Například 1. ledna zabily rakety vypuštěné z jednoho dronu Usámu al-Kimiho, keňského radikála, který zorganizoval pumový útok na hotel Marriott v Islámabádu, při kterém zahynul i čeký velvyslanec v Pákistánu Ivo Žďárek.[celá zpráva]

Bezpilotní letouny jako Predator nebo sofistikovanější Reaper startují z Balúčistánu. Ovšem ovládají je operátoři s pomocí joysticku, kteří sedí na základně asi 50 kilometrů od Las Vegas.

Pro USA mají tyto útoky dvě výhody - jsou celkem levné a nevystavují živé vojáky smrtelnému riziku. Nicméně podobné útoky si podle kritiků vyžádaly značné množství civilních obětí. Zpětně je těžké určit, kdo ze zabitých byl teroristou, nebo jen náhodným civilistou, který se vyskytl na špatném místě ve špatný čas. Pákistánské noviny tvrdí, že drony mají na svědomí nejméně 700 obětí.

Tálibán se bojí pathrai

Talibán pronásleduje všechny, kteří by se nechali zverbovat. Šíří proto video s výpovědí devatenáctiletého Habíba ur-Rehmána, který se přiznává, že za 20 000 rupijí (přibližně 3200 Kč) umístil čip schovaný v krabičce od cigaret na jeden určený cíl.

"Peníze se mi hodily," říká rozechvělým hlasem Habíb, jemuž údajně verbíř slíbil další peníze, pokud bude útok úspěšný a také ochranu. Na konci videa je Rehmán popraven výstřelem do hlavy společně s dalšími třemi údajnými špióny. Podle nepotvrzených informací Tálibán provedl přibližně 100 podobných poprav v poslední době, což dokazuje, nakolik se taktiky CIA obává.

Dřív totiž lidé s militanty seděli poklidně v kavárně, potkávali se na ulicích. Nyní se bojí a straní se jich. 

Pákistán naoko kritizuje USA

Pákistánská vláda sice USA několikrát veřejně kritizovala za útoky bezpilotních  letadel. Nicméně ve skutečnosti s Washingtonem plně spolupracuje, protože se obává hrozby, kterou militantní muslimové představují.

Bývalý důstojník CIA, který ve Vazíristánu sloužil v roce 2006, tvrdí, že z pákistánských základen v kmenových oblastech operují speciální malé týmy CIA. Pákistánští představitelé v pohraničních oblastech podle Guardianu přítomnost Američanů vítají, ale nejraději by kontrolovali výběr cílů a útoků sami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám