Hlavní obsah

Kvůli bojům s Tálibánem uteklo v Pákistánu z domova 2,4 miliónu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád
Aktualizováno

Tragických rozměrů nabývá humanitární katastrofa na severozápadě Pákistánu, kde podle zpráv Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) opustilo své domovy ve strachu před boji 2,4 miliónu lidí. Pákistánská armáda v údolí Svát a přilehlých oblastech vede regulérní válku s radiálním hnutím Tálibán, které oblast ovládá. Po schůzce pákistánských představitelů se zástupci Červeného kříže byl v oblasti zrušen zákaz vycházení.

Článek

Oblast bojů o víkendu navštívili členové Červeného kříže. Byla to jejich první návštěva oblasti a byli zcela zděšeni.

"Lidé v údolí Svát potřebují větší ochranu a okamžitou pomoc", uvedl vedoucí delegace Pascal Cuttat v neděli. "MVČK udělá všem, aby bez prodlení splnilo potřeby lidí. Kvůli tomu, co jsme viděli, mobilizujeme další zdroje, ale klíčový zůstává bezpečný a neomezený přístup pro naše zásobovací týmy do oblasti.

Podle zprávy OSN uteklo před boji ze svých domovů 2,4 miliónu lidí. Nejhorší je situace u správního střediska Svátu Mingory. "Lidé tam byli uvězněni týdny. Není tam tekoucí voda, žádná elektřina a jídla je málo. Nezbývá ani palivo pro generátory a většina zdravotnických zařízení nefunguje. Přerušeny jsou telefonní linky, takže jsou lidé odříznuti od okolního světa,“ uvedl Daniel O´Malley, který vedl tým MVČK v oblasti údolí.

Delegace Červeného kříže dodala léky do místní nemocnice a evakuovala 14 nemocných.

Zrušen zákaz vycházení

Pákistánská armáda zrušila zákaz vycházení v sedmi městech v údolí Svát. Podle agentury AP to ukazuje, že armáda považuje ofenzívu za úspěšnou. Lidé si současně mohou obstarat alespoň základní potraviny.

Zmírnění restrikcí znamená pro obyvatele nové nebezpečí. Podle jednoho z nich vojáci dokonce zahájili palbu ve městě Mingora, správním středisku celého údolí, na civilisty, kteří opustili své úkryty v neděli poté, co armáda nakrátko zákaz vycházení zrušila. Spletli si je se členy Tálibánu.

"Viděl jsem dva lidi, jak opustili příbytek kvůli jídlu, a oni na ně začali střílet z hor," řekl Guhar Alí, jeden z mnoha obyvatel Mingory, kteří ve svých domovech zůstali zablokováni několik týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám