Hlavní obsah

Obama oznámí podobu boje s Islámským státem, plánuje nálety na Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama uvedl v noci na středu, že má právo rozšířit vojenské akce proti Islámskému státu bez souhlasu Kongresu. Řekl to šéfům obou komor amerického Kongresu, když s nimi probíral strategii boje, o níž bude veřejnost informovat ve středu. Podle listu New York Times nařídí letecké údery na Sýrii.

Foto: Larry Downing, Reuters

Barack Obama

Článek

Podle Bílého domu Obama představí večer strategii „oslabení a úplného zničení teroristické skupiny“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obama hovořil v Bílém domě se šéfy Senátu a Sněmovny reprezentantů, demokratem Harrym Reidem a republikánem Johnem Boehnerem, a s vůdci opozičních frakcí v obou komorách, demokratkou Nancy Pelosiovou a republikánem Mitchem McConnellem. Podle mluvčího prezidenta bylo jednání produktivní.

„Prezident lídrům řekl, že má (sám) pravomoci, které potřebuje, aby podnikl akce proti IS v souladu s misí, kterou představí ve svém nočním vystoupení,“ uvedl Bílý dům. Z toho plyne, že nepůjde o dlouhodobé nasazení armády, ke kterému je nutné schválení Kongresu. Má však jít o mnohem komplexnější a dlouhodobější akci, než byla proti Al-Káidě v Pákistánu a Jemenu. Zřejmě půjde o další nálety zejména za použití dronů, mnohdy zřejmě podnikané ne armádou, nýbrž tajnou službou CIA.

Už v neděli uvedl Obama v televizi NBC: „Strategie pro Irák i Sýrii je, že budeme pronásledovat Islámský stát, jeho členy i majetek všude, kde jsou. Vyhrazuji si právo vždy chránit americký lid a jít po lidech, kteří se nám snaží ublížit.“

Boehner podporuje angažmá USA v Iráku

Boehner podle BBC řekl prezidentovi, že by podpořil americké vojenské nasazení, jehož účelem by bylo cvičit a radit iráckým bezpečnostním silám a asistovat při úderech na vůdce Islámského státu. Součástí americké strategie má být v další fázi i výcvik, poradenská činnost a vojenské vybavování irácké armády a spojeneckých milicí.

Ohledně souhlasu s vyzbrojením syrské opozice, k níž je potřeba schválení Kongresu, se Boehner nevyjádřil. Ta vzbuzuje obavy, protože se zřejmě část poskytnuté pomoci dostala do rukou bojovníků IS, a objevila se i tvrzení, že umírnění bojovníci prodali zajaté americké novináře IS, který je zavraždil. [celá zpráva]

Obama dodal, že uvítá jakoukoli další akci Kongresu, která podpoří jeho snahu a „ukáže světu, že Spojené státy jsou jednotné ve snaze porazit hrozbu Islámského státu“. Slíbil, že budou „pokračovat extenzivní konzultace“ mezi Kongresem a Bílým domem.

Američané se bojí IS a podporují údery

Podle průzkumu listu Washington Post a televize ABC 91 procent Američanů vnímá Islámský stát jako vážnou hrozbu pro USA. Sedm z deseti podporuje nálety na Irák, kde jich bylo provedeno už na 150, i na Sýrii.

Většina kritizuje, že Obama váhal s odvetou, k čemuž přispěly i šokující vraždy dvou amerických novinářů Jamese Foleyho [celá zpráva] a Stevena Sotloffa. [celá zpráva]

Koalice proti IS

Spojené státy se současně snaží sestavit širokou koalici, která by bojovala proti Islámskému státu. Podporu nehledá jen u spojenců v NATO, ale i na Blízkém východě. Ministr obrany Chuck Hagel jednal v úterý o jeho příspěvku v Turecku, ale nezískal konkrétní závazky.

Do Saúdské Arábie míří americký ministr zahraničí John Kerry. Saúdové podporují skupiny bojující proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi, bojí se ale, že kdyby vstoupili do války proti Islámskému státu, sama by čelila akcím sunnitských radikálů.

Reklama

Výběr článků

Načítám