Hlavní obsah

Čína přibrzdila kvůli Japonsku budování jaderných elektráren

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Jakarta

Tragické události v Japonsku a s tím související fatální problémy jaderné elektrárny Fukušima zanechávají stopu v dalších částech světa. Čína provádí komplexní bezpečnostní kontroly jaderných elektráren a současně pozastavila schvalovací proces u nově navržených, jak informovala agentura Reuters.

Článek

„Dočasně pozastavujeme schvalování projektů jaderných elektráren včetně těch, které se nacházejí v předběžných fázích vývoje,“ uvádí se v oficiálním prohlášení čínské vlády.

Podle státních představitelů nebyla zaznamenána v nejlidnatější zemi světa zvýšená hladina radiace, obyvatelé by tak neměli propadat panice.

Čína chce v příštím desetiletí snížit svou závislost na uhlí, z toho důvodu staví asi 28 reaktorů, což je přibližně 40 procent všech nově budovaných reaktorů na světě, jak připomíná ČTK.

Indonésie zatím bez omezení

Naproti tomu Indonésie hodlá bez ohledu na potenciální nebezpečí pokračovat ve svém jaderném programu podle plánu a do roku 2019 chce mít vlastní jaderné elektrárny, jak připomněla agentura Reuters. Podle zainteresovaných osob je na místě opatrnost, nicméně plány se odsouvat nebudou.

Indonésie už vytipovala tři místa, kde by mohly elektrárny stát. Ve všech případech jde o oblast na severním pobřeží souostrovního státu. Nutno připomenout, že jižní část byla v roce 2004 tvrdě zasažena ničivou vlnou tsunami.

Zájem o investování do indonéských jaderných elektráren má podle agentury Reuters Slovensko. Prezident Ivan Gašparovič by měl navštívit tuto asijskou zemi v první polovině června.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám