Hlavní obsah

Personální zemětřesení nekončí, tentokrát zasáhlo pozemkový úřad

Právo, Novinky, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová vláda pokračuje v personální vichřici. Poté co se ve všech resortech až na výjimky vyměnili náměstci a leckde i šéfové odborů, začalo střídání i v podřízených úřadech. V úterý došlo k výměně náměstků Státního pozemkového úřadu (SPÚ). Jejich počet se navíc nově zvýšil ze dvou na čtyři.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce, aby nový šéf SPÚ vzešel z výběrového řízení.

Článek

Ve svých funkcích končí první náměstkyně a bývalá poslankyně za ODS Veronika Nedvědová a také ekonomická náměstkyně Pavla Hůlová.

Jejich posty obsadí lidé zevnitř úřadu. Ekonomickým náměstkem bude Milan Rybka, dosavadní ředitel Odboru řízení správy nemovitostí. Do funkce prvního náměstka povýšil Petr Lázňovský, který zároveň zůstává šéfem krajských poboček SPÚ, potvrdila v úterý mluvčí úřadu Monika Machtová.

Restituce bude řídit soc. dem.

SPÚ má na starosti mimo jiné vydávání církevního majetku. Právě proto úřad změnil strukturu.

Zvýšení efektivity kontroly vydávaného majetku má mít na starosti nový náměstek pro majetkové vyrovnání a privatizaci. Bude jím Vojtěch Weis z ČSSD, stávající tajemník zemědělského výboru Sněmovny.

Dosavadní úsek řízení odborných činností bude řídit nová náměstkyně Svatava Maradová. Podle tiskové zprávy má mnohaleté zkušenosti s projekty pozemkových úprav.

ČSSD usilovala i o to, aby celý úřad vedl její člověk. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) ale po nuceném odchodu bývalého šéfa SPÚ Petra Šťovíčka takovéto návrhy odmítl s tím, že v nejbližší době vypíše výběrové řízení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ústřední ředitel Státního pozemkového úřadu Petr Šťovíček

SPÚ dočasně vede Martin Vrba, ten před měsícem zastoupil odvolaného Šťovíčka. Tomu zlomila vaz známost s obviněným lobbistou Ivo Rittigem.

Už v pondělí skončil ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Miloslav Vaněk z ODS. Úřad, který patří pod finance, má kromě zastupování státu ve sporech na starosti vydávání některého majetku církvím.

Nominace na jeho nástupce je dalším sporným bodem mezi šéfy ČSSD a ANO. Adeptkou na Vaňkovo místo totiž byla dosavadní šéfka brněnské pobočky úřadu Lenka Taie Kolaříková, jejíž jmenování podporoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministr financí Andrej Babiš (ANO) to ale odmítl. Prozatímně jej povede jeho náměstek Ondřej Závodský.

Na nové vedení se čeká také v případě Lesů ČR, které by měly církvím vydat až 150 tisíc hektarů. Jurečka, pod něhož firma spadá, nedávno uvedl, že chce brzy vybrat generálního ředitele. Řízením podniku je již rok a půl pověřen Michal Gaube.

Reklama

Související články

Babiš na financích vyměnil dva náměstky

Novou náměstkyní ministra financí Andreje Babiše pro daně a cla se stala Simona Hornochová, novým náměstkem pro finance, audit a provoz pak Lukáš Wagenknecht....

ČSSD uspěla, na obraně bude mít náměstka

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) získal do svého týmu posledního náměstka. Bude jím kandidát ČSSD Jakub Kulhánek (30), který dělal poradce předsedovi...

Výběr článků

Načítám