Hlavní obsah

Podezřelý ze střelby s 18 oběťmi byl trestán za domácí násilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lewinston
Aktualizováno

Z masových vražd s celkem 18 oběťmi v Lewistonu ve státě Maine je podezřelý 41letý voják ve výslužbě Robert Card, který pracoval jako instruktor střelby. V minulosti opakovaně porušoval zákon, byl stíhán pro domácí násilí.

Foto: Reuters

Střelba v USA

Článek

Jedna ze dvou jeho bývalých manželek dokonce dosáhla toho, aby mu soud nařídil, že se k ní nesmí přibližovat, uvedl server Marca.

Voják v záloze Card v minulosti prodělal výcvik na instruktora střelby pro rezervisty. Kdy tuto činnost vykonával, nebylo zatím uvedeno.

Foto: Lewiston Maine Police Department, Reuters

Robert Card se zbraní na místě střelby

Není jasné, zda trpěl nějakou duševní poruchou; některé zdroje uvádějí, že žádné psychické problémy neměl, jiné zmiňují, že se u něj začaly v létě projevovaly potíže s duševním zdravím a strávil dva týdny na psychiatrické klinice, protože slyšel hlasy a také vyhrožoval útokem na výcvikovou základnu v Saku.

Voják v záloze zabil v USA 18 lidí, je na útěku

Amerika

Střelba v bowlingovém klubu

Card střílel nejméně na dvou místech. Jedním je bowlingový klub Just In Time Bowling, kde se večer konala akce pro děti. „Byly tam děti. To bylo nejhorší, vidět, jak se odtamtud hrnuly rodiny a věděly, co se tam stalo,“ řekla CNN svědkyně Nichoel Wyman Arel, která jela kolem s dcerou a kamarádkou. Viděla člověka, který byl pokryt krví. Její dcera byla vystrašená: „Začala plakat a řekla: ‚Mami, to je hrozný svět, ve kterém žijeme.‘“

Druhým místem střelby má být gril bar Schemengeas.

Z místa činu odjel v střelec v menším bílém SUV s černým nárazníkem, zřejmě značky Subaru Outback, ale mohla to být i honda. Ke střelbě použil pušku AR-15. Jde o variantu armádní útočné pušky M-16, která neumožňuje střelbu dávkou.

Motiv znám není

Motiv střelby není jasný, muž jej nikde neavizoval, ačkoli to tito pachatelé často činí, například na sociálních sítích. Politicky se Card označoval za nezávislého.

Zavřené školy a úřady, v Maine pátrají po střelci, který zabil 18 lidí

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám